I Love JB

Wednesday, 25 December 2013

POTATO SALAD

Assalamualaikum...

Ha.. memandangkan ada permintaan soh aku post resipi ni kat belog aku.. soh aku update resipi kat belog aku.. ( ceh..ceh.. mcm ramai beno peminat belog aku ni ek.) inilah resipi simple POTATO SALAD... moh kita tgk bahan2 dan cara-cara memasaknya yo...



POTATO SALAD HOMEMADE


BAHAN-BAHAN


  • 6 biji kentang di potong dadu dan di rebus (nak guna kurang atau lebih pun boleh)
  • 5 sb mayonis Sandwich Spread (mayonis biasa pun boleh aje)
  • 1 sb serbuk lada hitam ( saya tumbuk)

NI LAH RUPANYA MAYONIS SANDWICH SPREAD (EHSAN GOOGLE)


CARA-CARA

  1. Rebus kentang yang telah dipotong dadu tadi hingga empuk.
  2. Setelah empuk toskan dan rendamkan di dalam air sejuk seketika.
  3. Setelah di rendam seketika boleh lah masukkan di dalam mangkuk.
  4. Kemudian campur kan 5 sb mayonis Sandwich Spread dan gaul sebati.
  5. Setalah di gaul sebati taburkan serbuk lada hitam dan gaul.
  6. Setelah di gaul dan sudah sebati simpan di dalam peti sejuk dalam 5 minit sebelum di hidangkan.
  7. Setelah di simpan dalam peti selama 5 minit boleh lah di makan bersama Chicken Roasted atau di makan begitu sahaja.

SELAMAT MENCUBA...

Wednesday, 4 December 2013

Budak-Budak Zaman IT (TABLET)

Assalamualaikum...

Ok kali ni nak N3 pasal budak-budak zaman IT skrang ni, macam kite sedia maklum lah kan dalam zaman serba moden ni macam-macam gadget yang dah dikeluarkan kan.. TAB lah.. IPAD lah.. macam2 lagi sampai aku pun x berapa nak hengat sangat lah. Ni nak cerita pasal TAB lah... zaman aku kecik-kecik dulu mana ada benda alah ni semua, dulu men batu seremban lah.. men belon aca lah.. men pondok-pondok lah.. men sembunyi-sembunyi lah... macam-macam lagi projeck aku masa kecik dulu sampai skrang aku tak boleh lupakan memori tu.

Nak cerita pasal TAB yang terjebak sekrang ni anak aku lah yang umur 2 tahun 3 bulan je, tapi dia punya advance kalah aku yang berumur 30an ni... (fuyooo dah 30an seyhhh). Mula-mula HP aku dia bedal.. men game puzzle (haa yang game ni bukan aku yg install yer tapi memang dah ada kat hp aku) kadang men game sampai leka tertido.

Disebabkan takut HP aku JAHANAM!! so aku puun plan lah nak belikan dia TAB. Helo!!Helo!!! aku nak belikan TAB bukannya yang mahal sampai harga riban-riban cuma belikan TAB yang murah je, macam MADE IN CHINA, haaa jadi lah dari HP aku JAHANAM! ape pun tak boleh kan. Ok.... niat untuk beli TAB anak aku tercapai pada bulan Oktober konon-konon sempena beseday dia lah pada September (masa tu aku kan x de  g obersea lah sangat).

Makanya bila dah beli TAB anak aku ni pelik2 sikit.. yelah kan budak baru umur 2 tahun 3 bulan je.. dah mak bapak dia belikan TAB kejadahnya kan.. tu mula2 je.. bila dah seminggu pegang TAB babah dia nak pinjam kejap pun x boleh... seee......... kan aku dah cakap budak2 ni advance dia kalah kita tau...

Nak jadikan cerita anak aku yang umur 2 tahun 3 bulan ni, lagi terror explore semua game dan dah terror macam mana nak godeh TAB tu (aku sendri pun x brapa nak pandai) now dia kalau hadap TAB dia tu memang x pandang lain dah....

Ape kata kalau kita try ajo anak2 kite ni men game macam kita duulu2.. macam men belon aca ker.. ye lah aktiviti luar kan... baru lah boleh imbau kenangan zaman kita kecik2 dulu.. huhuhuhuhu.....


Muncung sedepa...

Sunday, 24 November 2013

LEMAK CILI API IKAN KEMBUNG

Orang kata kalau lauk lemak cili api ni semua berasal dari N.Sembilan... betul ker?? kalau tanya aku jawapannya HENTAH... mungkin kot sebab sejak aku tahu memang org negeri gemo masakan berlado/ lomak cili api ni. Walaupun aku buukan org N.Sembilan tapi masakan ni menjadi menu wajib dalam seminggu kat rumah aku.. (kadang2 buntu x tahu nak masak ape). moh lah kita tengok ape bahan nya.





BAHAN-BAHAN

2 ekor ikan kembung yang di belah 2
2 biji tomato dibelah 4
2 biji kentang di belah 4
1 batang serai diketuk
1 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 inci kunyit*
10 batang cili padi*
1 cawan santan ( aku guna santan kotak KARA)
2 keping asam keping (kalau tomato masam kurangkan asam keping jadi 1 keping)

P/S : bahan bertanda * perlu di blender

CARA-CARA


  1. Masukkan santan di dalam periuk dan masukkan air di dalam kotak goncang dan tuang kedalam periuk buat dalam 2 kali masukkan air.
  2. Masukkan semua bahan yang telah di blend ke dan serai ke dalam santan di dalam periuk dan didihkan, kacau jangan sampai pecah minyak. Api jangan terlalu kuat atau perlahan.
  3. Setelah mendidih masukkan kentang+tomato+asam keping serta tambahkan dengan garam/perisa.
  4. Setelah kentang empuk dan didih masukkan ikan biarkan sampai mendidih.
  5. Setelah mendidih rasakan masakan jika kurang garam/perisa. jika semua ok bolehlah tutup api dan hidangkan.
Simple menu untuk lunch /dinner kan... jom lah try.

SUP KENTANG MAK NAH

Sup kentang ni peberet aku kalau tak ada lauk masauk lauk ni lawan ngan ikan goreng dan sambal belacan memang terangkat... auwwww!!! Pada bulan puasa boleh dikatakan lauk ni adalah lauk wajib bila sahur untuk kitaorg semua, arwah mak memang suka sajikan kitaorg dengan sup kentang ni.
Menu ni simple je kalau tak ada gas kat umah pun kita boleh masak guna rice cooker ok..
Jom lah kita jengah ape bahan2 yang diperlukan dalam resipi SUP KENTANG MAK NAH ni.





BAHAN-BAHAN

2 biji kentang di potong 4 ( kalau nak kurangakn atau lebihkan kentang pun boleh)
3 keping fungus hitam - direndam dengan air terlebih dahulu supaya kembang

Sebelum di rendam ( Gambar ehsan google)

Setelah di rendam dan sudah menjadi kembang ( gambar ehsan google)

10 helai Kim Cam yang telah di rendamkan dengan air terlebih dahulu

Rupa Kim Cam (gambar ehsan google)
Sedikit tahu kering & su'un - perlu direndam terlebih dahulu
2 biji telur
4 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 sb ikan bilis*
4 cawan air
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit garam/perasa

P/S : Bahan bertanda * perlu ditumbuk


CARA-CARA


  1. Panaskan minyak dan tumis bahan yang tertanda * tumis hingga wangi.
  2. Setelah wangi masukkan air & kentang biarkan sampai mendidih.
  3. Setelah mendidih masukkan fungus hitam+kim cam+su'un+tahu kering serta garam & perisa biarkan sampai mendidih.
  4. Setelah mendidih pecahkan 2 biji telur dan biarkan hingga separuh masak, setelah itu boleh lah tutupkan api dan boleh dihidangkan.


Mudahkan jadi boleh lah cuba...
SELAMAT MENCUBA


IKAN MASAK TAUCHU DELIMA

Bila dah lama x update blog ni rasa kesian plak pada follower aku kan... ade ker follower??? huhuhu
Ok sebagai permulaan selepas dah lama tinggalkan blog ni aku mulakan dengan resipi yang simple iaitu IKAN MASAK TAUCHU. Masakan yang simple tapi boleh buat orang tambah berkali2.. ye ker??? kalau x caya jom kita jenguk resipi k.





BAHAN- BAHAN

 3 Ekor ikan selar (nak guna ikan ape pun boleh terpulang)- goreng terlebih dahulu
1 biji bawang besar*
2 Ulas bawang putih*
1 Inci halia*
1 Batang cili merah & 1 Batang Cili Hijau*
1 senduk minyak masak
1 sb tauchu (kalau nak letak sikit pun x pe)
1 sb jus delima
Sedikit air
Sedikit garam/perasa/gula

p/s : Bahan bertanda * perlu di hiris2


CARA-CARA


  1. Panaskan minyak dan tumis bahan hiris kecuali cili merah & hijau, kacau hingga sedikit layu.
  2. Setelah bawang sedikit layu masukkan tauchu dan kacau seketika kemudian masukkan jus Delima dan sedikit air kacau dan biarkan sehingga mendidih.
  3. Setelah mendidih tambahkan dengan garam/perasa/gula kemudian masukkan cili merah & hijau kacau hingga rasa sebati dan biarkan sehingga mendidih.
  4. Setelah mendidih masukkan ikan yang telah di goreng tadi kacau seketika kemudian tutup api dan boleh dihidangkan.


Menu yang simple tapi berkhasiat dari jus Delima.

SELAMAT MENCUBA

Tuesday, 30 July 2013

Tak Beraya lah kiteorang...

Segala mood pun ada sekrang ni kan.. ye lah hari ni dah 31 Julai 2013 tapi gaji masih x masuk lagi.. ape cer??? hati ni macam membuak2 nak marah je disebabkan gaji yang x masuk2 lagi...

Menjadi kebiasaan company akan bagi gaji awal dari tarikh gaji biasa.. ni dah 31/7/2013 pun masih x masuk2 lagi... ni lah susah kalau dapat acct yang suka berkira dalam segala hal... aku ni dah la x beli lagi baju raya.. ape pun x beli lg.. brg rumah x yah cakap lah 1 ape pun belum nampak... Nasib baik lah baju tuk si hero kecik tu aku dah get ready semua cuma tinggal beli kasut ngan baju melayu je...ape nak buat dah nama pun makan gaji jadi terima aje lah kan..

Ni nak cite pasal hubby aku pun 1 hal.. gaji dia pun sama x masuk lagi... kalau lah salah sorang gaji dulu kan bagus boleh la give N take.. ni dua-dua pun x gaji lagi ni yang menyebabkan dia jadi bengang sampai nak makan pun x boleh.. aduyaiii dugaan ape lah yg sedang melanda kitaorg ni...

Ape nak buat nak ke tidak terpakse tunggu jugak....

Tuesday, 16 July 2013

Nasi Goreng Rice Cooker

Kenapa Rice Cooker?? sebab di digoreng menggunakan Rice Cooker.. hebat kan... sebenarnya macam2 masakan & makanan kita boleh masak dengan menggunakan rice cooker jadi kalau gas dah habis kat umah jangan bagi alasan tak boleh masak yer..

Jom perhatikan resipi k




Bahan- Bahan


  • 1 pot nasi
  • 1 labu bawang besar (dihiris-hiris)
  • 2 ulas bawang putih (dicincang-cincang)
  • 1 biji telur
  • 1 batang kacang panjang (dihiris-hiris)
  • 1 kuib pati ayam ( dipecah2kan jadi kan macam serbuk)
  • 3 batang cili padi (diketuk kalau nak lebih pun boleh)
  • 1 sb sos tiram
  • sedikit perasa & garam (kalau dah guna kuib pati ayam x perlukan garam)

Cara-Cara

  1. Panaskan minyak di dalam rice cooker, perlu di tekan suis jadi kan "cook" sehingga jatuh ke "warm".
  2. Kemudian masukkan telur 1 biji dan kacau hingga hancur kemudian angkat dan ketepikan
  3. Selepas itu masukkan bawang besar & bawang putih kacau hingga wangi.
  4. Kemudian masukkan nasi serta sos tiram, kuib pati ayam dan cili padi yang telah diketuk jika rasa kurang perasakan garam dan serbuk perasa dan kacau hingga sebati.
  5. Masukkan kacang panjang yang telah dihiris-hiris dan telur hancur tadi sementara itu suis mesti lah berada dalam keadaan "cook" jika jatuh ke "warm" tekan semula.
  6. Gaul nasi hingga sebati dengan perasa kemudian boleh lah di hidangkan.

Simple je kan.. bagi yang kat rumah tak ada barang untuk di masak cukup lah sekadar Nasi Goreng Rice Cooker orang bujang pun boleh buat da...

Selamat Mencuba

Kacang Buncis Goreng Dengan Cendawan Shitake

Kacang buncis ni adalah salah 1 sayur kegemaran my lovely hubby.. jadi tak heran la kalau dia selalu mintak aku gorengkan sayur kacang buncis, so kali ni aku goreng kacang buncis dengan cendawan shitake.. Walaupun simple tapi mesti ada yang tak tahu cara masak macam mana kan.. mungkin tak tahu bahan ape yang digunakan jadi meh lah kita kongsi-kongsikan resipi yang simple ni ye..






Bahan - Bahan


  • 10 batang kacang buncis / ikut suka la nak banyak mana (dihiris-hiris macam dalam gambar)
  • 6 ekor udang harimau / ikut suka nak guna udang ape (dicuci dengan asam garam)
  • 1 labu bawang besar ( dihiris-hiris)
  • 2 ulas bawang putih ( dihiris-hiris halus)
  • 1/2 inci halia (dihiris-hiris untuk hilangkan bau hanyir udang)
  • 1 batang cili merah (dihiris-hiris)
  • 1 kuntum cendawan shitake (direndam biar kembang dan dihiris-hiris)
  • 1 sb minyak bijan
  • 3 sb sos tiram
  • sedikit minyak untuk menumis
  • perasa & garam


Cara-Cara

  1. Panaskan minyak, kemudian masukkan bawang putih dan bawang besar yang telah dihiris-hiris.
  2. Bila dah naik bau masukkan udang yang telah dicuci kacau rata sehingga separuh merah kemudian taburkan halia yang telah hiris-hiris tadi kemudian kacau sebati.
  3. Setelah sebati masukkan kacang buncis yang telah di hiris-hiris serta sos tiram dan gaul hingga sebati.
  4. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa (agak2 je la) dan gaul.
  5. Kemudian masukkan cendawan shitake dengan cili merah yang dihiris-hiris serta tuang kan minyak bijan dan gaul sampai rata dalam masa 1 minit kemudian tutup api.
  6. Sudah boleh dihidangkan dengan lauk yang lain.

Selamat Mencuba

Astagfirullah halazim.....

Astagfirullah halazim.....

Aku x pasti perkara ni berlaku bila tapi mengikut dari maklumat yang di baca perkara ni berlaku setelah genap seminggu kita berpuasa ini bermakna masih baru lagi...


Tak sangka masih ada perkara macam ni berlaku di bulan Ramadhan yang mulia ni, paling mengejutkan perkara ni berlaku di Masjid Saleng, Senai Kulaijaya, Johor. Aku dapat berita ni sebab terbaca di 1 website. Baca sini http://gempaqgiler.blogspot.com/2013/07/tolong-sempurnakan-jenazah-tidak.html#_






"Kulaijaya: “Kami sangka objek yang dililit kain putih dalam beg bayi berwarna biru muda yang ditinggalkan berhampiran pagar masjid itu bantal, namun tiada sesiapa yang berani mendekatinya.

“Jadi, saya memberanikan diri membuka balutan kain berkenaan sebelum menemui mayat bayi perempuan cukup sifat dan masih bertali pusat,” kata ahli jawatankuasa Masjid Jamek Ar-Raudah Saleng di sini, Hassan Mohd Dap, 63, semalam.


Menurutnya, dalam kejadian pada jam 6 pagi itu, dia serta beberapa jemaah mahu pulang ke kediaman masing-masing selepas menunaikan solat Subuh.

Katanya, beberapa jemaah kemudian memaklumkan ada beg bayi ditinggalkan di depan pintu pagar masjid berkenaan.


“Saya tidak sangka genap seminggu Ramadan, kami menerima kejutan ini.


“Turut ditinggalkan bersama mayat bayi berkenaan wang tunai RM50 selain nota berbunyi, ‘Assalamualaikum tolong sempurnakan jenazah ini yang tidak berdosa. Sekian terima kasih untuk hamba yang menolong’,” katanya.





Hassan berkata, bayi malang itu dipercayai berketurunan Melayu berdasarkan paras rupanya.


Katanya, dia kemudian menghubungi polis bagi memaklumkan penemuan itu.

“Mungkin ada pihak terdesak meninggalkan mayat berkenaan kerana tidak mempunyai wang untuk menguruskan pengebumiannya.


“Kami berdoa semoga roh bayi berkenaan dicucuri rahmat,” katanya ketika ditemui di tempat kejadian.


Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kulaijaya Superintendan Zulkefly Yahya berkata, pihaknya menerima panggilan daripada jemaah masjid pada jam 6.05 pagi.


Beliau berkata, siasatan awal mendapati bayi yang meninggal dunia itu dibungkus dengan kain putih dan ditinggalkan dalam beg bayi di depan pagar masjid berkenaan.


“Kami masih menjalankan siasatan bagi mengenal pasti sama ada kes ini mempunyai unsur jenayah. Mayat bayi berkenaan dihantar ke Hospital Kulaijaya untuk dibedah siasat dan orang ramai yang mempunyai maklumat berkaitan identiti ibu bapa kepada bayi berkenaan diminta tampil membantu siasatan,” katanya.


Monday, 15 July 2013

Niaga...Niaga...

Entri kali ni nak cerita pasal kesibukan orang di bulan ramadhan ni kan.. sempena bulan puasa ni ramai yang mengambil kesempatan untuk berniaga.. macam2 lah diaorg berniaga...selain menjual kat bazaar ramadhan yang menjual pelbagai jenis juadah berbuka puasa ada jugak yang berniaga macam baju...kuih raya.. dan lain2

Wokey lah aku pun nak jugak ambil peluang perniagaan ni.. tapi bukan lah yang hebat2 je.. sekadar menolong ahli keluarga yang meniaga je. Tahun ni aku berehat dari sibukkan dr untuk berniaga di bulan puasa. Ok2 lah nak cite panjang pun nanti makin melalut kan bek aku bgtahu ape perniagaan yang aku nak promot kat korang semua...jeng...jeng..

1st aku nak promot ROTI JOHN WOW!!! kenapa WOW?? haaa tu la korang x tahu specialnya Roti John ni.. selain dari rasanya yang WOW! & bahan dalam Roti John ni yang banyak ... yang tukang membuat ni pun WOW!!! hahahah... kenapa aku cakap WOW sebab yang buat ni adalah abang aku sendri..hehehe (opkos la nak cakap family sendri bagus kan)..
Jadi bagi Penduduk Bandar Putra jom singgah ke gerai Roti John Wow! di simpang masuk jalan merbuk cuma RM3.00 saje.. terangkat seyyyyhhhh... Untuk tempahan pun boleh juga,, sila pm saya atau telefon di no. 0167058474 / 0177003020 (abg Halim) 







2nd aku nak promot untuk hidangan hari raya pulak tada.....





KERISIK HOME MADE kalau dulu nak masak rendang ker.. masak laksa joho ker... mesti nak kene tumbuk lah... semua nak kene buat sendiri kan.. kadi sekarang ni x perlu lagi risau tu semua sebab dah ada KERISIK HOME MADE dari saya.. tak mahal murah je berbanding ngan kudrat yang membuat kerisik ni mana nak tunggu kepala keperangan dengan api yang sangat2 slow.. memang tak sabar kan.. so ape tunggu lagi sekarang ni order je... jom order cuma RM10 untuk 1/2kg je...


Mari kita sokong product orang melayu hehehehe...

Wednesday, 10 July 2013

Moi Ketam & Udang

Erm... dah lama x jengah dapur cik manis ni kan.. ok hari ni cik manis nak kongsi 1 resipi bubur nasi...erm... MOI KETAM & UDANG actually MOI ni adalah bubur dalam bahasa tiong hwa (hokien). Resipi ni simple tapi sangat menyelerakan... ni pun ternampak dari sorang kawan FB so ringan2 kan mulut tuk tanyakan resipi, nasib baik la dia baik hati nak share resipi jadi boleh lah cik manis kongsi ngan korang semua kan..

Thanks June Albert Fly for the recipe

Moi Ketam & Udang


Bahan-bahan





**Untuk hidangan 2 orang makan

  • 2 ekor ketam (nak lebih pun boleh bg yg suka ketam)
  • 5 / 10 ekor udang
  • 2 inci halia - diketuk
  • 1 keping sotong kering -dicuci dan di gunting halus2
  • 2 pot beras wangi masak seperti masak bubur biasa - saya gunakan beras biasa cuma tambahkan daun pandan je nak bg wangi (mesti ada bau wangi)
  • 2 sb minyak bijan
  • Bahan hiasan daun bawang hiris dan daun sop hiris
** Kalau nak ketuk bawang putih dalam 1 ulas pun boleh kalau x nak pun x per

Cara-cara





  1. Masak bubur macam biasa sampai beras kembang, setelah kembang masukkan halia+sotong kering+bawang putih (jika nak)
  2. Masak sampai mendidih dalam periuk nasi.



   3. Setelah mendidih masukkan ketam + udang gaul sampai sebati, lepas tu masukkan garam & perasa  
       biarkan sehingga mendidih lagi.
   4. Setelah mendidih masukkan minyak bijan & gaul sehingga minyak sebati dengan bubur tadi.
   5. Biarkan dalam 2 minit kemudian boleh la di hidangkan dengan taburkan daun bawang/ daun sop.
   6. Selamat mencuba

Tuesday, 9 July 2013

1st Ramadhan...

Assalamualaikum...

Alhamdulilah kita dah pun masuk bulan Ramadhan bulan penuh berkah ni.. Harap2 dapat lah memnunaikan ibadah puasa dengan penuh...(boleh ker) Sebelum terlambat masih boleh aku ucapkan SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN & SELAMAT BERPUASA kepada semua rakan2 bloger.


Ok ni nak cite lah agenda di hari pertama pose...(mcm baru blaja pose je kan). so macam biasa aku kene keje pada hari pertama Ramadhan (sebab company aku x amik cuti ni walaupun JOHOR cuti). Sehari sebelum puasa (smlm la) ptg anak sedara aku datang singgah umah dari baru lepas g cari umah sewa kat kawasan umah kitaorg, siap aku belikan mee hoon goreng (sebab baru balik keje x sempat nak masak sendri kan), bila dah berborak memang x hengat tgk jam... seronok tengok bebudak ni main2.. memekak.. sampai x sedar pun jam dah menunjukkan pukul 11 malam... huh!, so anak sedara aku pun mintak izin beredar sebab dah lewat..lepas dia balik aku pun kemas umah balik.. sapu sampah.. mop lantai... (sebab tadi aku biarkan je bebudak ni main2.. kang kemas2 kang penat.. so biarkan diaorg main pepuas dulu). Lepas kemas bagai semua aku pun jamah lah mee hoon yg balance tu.. dapat baring kejap terus terlelap.. bila dah tido x sangka plak aku tertido kat sofa siap ngan bergebo bagai.. (ini bermakna hubby aku lah yang selimutkan.. thanks hubby) tak ku sangka yang suami aku dah kunci jam tuk sahur.. (kol 4 pagi lagi) bila jam bunyi kring!!!!kring!!! (tipu bunyi jam hp x macam tu pun) aku terus bangun nak siapkan makanan tu sahur..
bila ke dapur aku lupa yang aku terlupa nank beli brg2 nak makan sahur.. yang ada kat dapur cuma mee segera mamee tu pun cuma 1 paket je



dan roti kaya saje..



jadi lah wat alas perut yang kosong i tuk menahan lapar sampai berbuka nanti... aku makan mee segera hubby aku plak makan roti tu... cicah ngan air nes panas.. alhamdulilah kenyang jugak lah...

Bangun pagi macam biasa nak g keje... bangun macam malasnya.. sebab badan penat sangat tapi ku gagahkan jugak untuk bekerja.. nak amik cuti dah x boleh almaklumlah cuti tinggalkan tuk raya nanti... eherm...eherm... Bila sampai opis x pernah aku boleh ngantuk tahap gaban... gaban pun tak macam ni lah... mata macam x boleh di buka....




Memandangkan hari ni ramai yang cuti jadi telefon tak banyak berbunyi jadi boleh lah aku melandingkan kepala aku kejap dengan alasan nak hilangkan ngantuk untuk elak sakit kepala... maka aku pun tertido berbantalkan lengan yang x brapa nak sedap ni... ada lah 2-3x aku tido kejap2...

Ya allah dugaan betul kan bila kite nak berpuasa ni... alahmdulilah aku x rasa lapar sangat la cuma ngantuk yg tahap dewa ni yang x boleh nak di bendung lagi.. untuk mengelakkan rasa ngantuk baik aku layan blog.. so tercipta la hasil nurkilan cerita ngantuk aku ni... sebelum aku merepek lagi panjang... bek aku tido kejap.. (tido lagi) selamat berpuasa ye kawan2.. kita jumpa lagi waktu berbuka nanti... huhuhuh...

Friday, 5 July 2013

Ketomen VS Man

Jangan pulak korang ni rasa pelik bila tengok ape benda tu KETOMEN VS MAN... hahaha...

Meh sini aku nak cite... biasalah bahasa budak2 kan so mesti ada terkeluar ayat & bunyi yang agak cute dan kelako kan... nama pun bebudak kan....

Sape yang x kenal ngan ULTRAMAN kan... dari aku kecik2 dulu dah ada dah cite ni.. konon2nya menyelamatkan bumi dari ancaman pengganas mahluk asing.... ye ker???? tu la cite budak2 yang jadi ikutan sampai la sekrang... dah tu... sampai ke anak aku pun tau ape tu ULTRAMAN... don't play..play.. woooo dia baru nak masuk 2 tahun tau...

Nak cite pasal ketomen dulu la... aku ada sorang kawan baik... baik sangat2... (memang baik pun kawan susah senang) anak dia yang 1st ni dah 3 tahun hampir 2 tahun (aku rasa lah) cuma badan dia beso sebab dia montel... hihihih nama dia rayyan... aku panggil abg yern je.. sebab dah ada adik qal (adik qal tu adik dia).. mengikut cite mama dia (kawan baik aku la tu) anak dia ni suka sangat tengok cite ULTRAMAN sampai beli patung tu siap main mcm konon2 nya dia menyelamatkan bumi... kan..kan..  nampak kan pengaruh dia.... yang x boleh tahan tu.. dia panggil ULTRAMAN tu KETOMEN.. budak2 kan.. comelnya... so sweet... x kisah lah janji belakang ada bunyi sama... dulu aku selalu cakap dalam hati... mcmni dia cakap KETOMEN.. lidah budak2 kan.. anak aku esok mcmne la agaknya....


ni lah rayyan dengan aksi KETOMEN


Ni cite pasal MAN plak.. bukan man tau... dulu aku fikir anak kawan aku cakap pasal KETOMEN now tiba la masanya turn aku plak... anak aku dah pandai da... cite pasal MAN... almaklumlah umur pun belum sampai 2 tahun jadi dia cuma boleh sebut yang belakang je.. MAN... sebelum ni anak jiran aku datang umah bawak ultraman dia (kecik je patung tu ) datang anak aku leh nak men benda alah tu... mula la sesi rampas merampas... ishhh memalukan aku je... setat dari hari tu terpakse la aku mecari patung tu.. sampai lah smm aku g mall ternampak 1 patung ultraman dia leh jerit .. MANNNNN!!!!! perghhhh pandai plak anak aku ni... nak ke tidak terjebak kene beli 1.... padahal tadi baru lepas beli train.... Babahhhhh.... tolong lah anak babah dah pandai mintak menan....    

Suka bila dapat man..

Teruja la tu...

Pelik tetiba man ada lampu kuar..


Cubaan tuk bercakap dengan man...

Terdengar plak man ada kuar bunyi2

Bila dah dengar bunyi siap angguk2 kan kepala plak



Aduyaiiii... budak2 zaman sekrang ni...

Kadang-kadang bila tengok keletah anak2 dari stress sampai hilang stress.. anak2 lah penghibur kita...

Thursday, 4 July 2013

Kencing Kotor

Erm.. korang pernah tak mengalami situasi macam aku sekarang ni.. Kencing Kotor..

Owh payah jugak kalau dah kene kencing kotor ni.. senang cakap lah nak kencing sakit.. nak berak pun rasa sakit.. tapi bila menangok je kat dalam toilet tapi x kuar2 pun ape yang dihajati memang agak bengang jugak lah dengan menahan sakit lagi kan... so itu lah situasi yang aku alami sekarang ni, kebetulan pulak kawan 1 opis aku pun boleh kene sakit yang sama...

Nak kata x minum air banyak rasanya kitaorg berdua ni memang kuat minum air masak, ye lah orang kata kalau dah nak kene..kene jugak kan.. elak lah macam mana pun tetap akan kene..




Dalam kesibukan nak wat keje kat opis ni dengan manahan sakit perut ni aku sempat lagi g search kat tenet info2 tentang kencing kotor ni dengan harapan aku boleh lah kurangkan rasa sakit ni kan...


Menurut Pakar Obstetrik & Ginokologi ( O&G), Pusat Perubatan Barakah, Dr. Khairiah Seman, kencing kotor bermaksud jangkitan kuman pada sistem saluran kencing termasuk buah pinggang. Kebanyakan kencing kotor adalah janhkitan kuman pada pundi kencing (systitis), dan jika jangkitan ini tidak dirawat ia boleh merebak ke buah pinggang (pyelonephritis). "Bila seseorang itu mendapat masalah ini, biasanya dia akan mengalami rasa sakit dan pedih semasa membuang air kecil, kerap kali kencing dan kencing yang tidak lawas. Jika jangkitan sudah merebak ke buah pinggang seseorang itu akan mengalami demam yang tinggi dan sakit di bahagian belakang. Kadang kala boleh rasa loya dan muntah-muntah" demekian terang Dr. Khairiah.

Ooooo.. agak macam tu rupanya kencing kotor ni.. bahaya jugak bila dah boleh menyebabkan penyakit lain pulak kan...

Secara umumnya wanita lebih senang dijangkiti masalah kencing kotor berbanding lelaki kerana saluran kencing mereka lebih pendek. Manakala wanita hamil dan wanita yang baru lepas bersalin lebih tinggi risiko untuk mendapat masalah ini. Lebih kurang lima peratus wanita selepas bersalin mengalami masalah ini dan ia lebih tinggi sekiranya seseorang itu ada kateter iaitu kencing dikeluarkan melalui tiub.

Masalah jangkitan kencing kotor adalah masalah janhkitan kuman terutamanya bakteria jenis Escherishia coll. Jadi rawatannya adalah dengan mengambil abtibiotik untuk membunuh kuman tersebut. Dalam masa yang sama, ubatan seperti ubat penahan sakit , ubat untuk melawaskan kencing boleh diambil. Tidak kurang penting juga seseorang itu mesti minum banyak air. Jika sesorang itu kerap mendapat masalah kencing kotor, ujian terhadap sistem saluran kencing perlu dibuat untuk memastikan tiada masalah dengan saluran kencing itu sendiri. Pesakit boleh menjalani ujian cystoscopy atau intravenous urogram (IVU). Ini biasanyanya tidak melibatkan kemasukan ke hospital atau pembedahan dan boleh dilakukan dalam tempoh satu hari.

Pencegahan masalah kencing kotor


  • Masalah kencing kotor boleh dicegah memastikan minum air yang cukup dan jangan menahan kencing iaitu bila ada rasa untuk kencing terus pergi kencing.
  • Air minuman membantu mencairkan air kencing anda dan memastikan bahawa anda akan membuang aie kecil lebih kerap membenarkan bakteria akan dibuang dari saluran kencing anda seelum jangkitan boleh mula.
  • Dalam masa yang sama. terutamanya untuk ibu-ibu yang baru bersalin, pastikan kebersihan bahagian kemaluan/perineum dijaga dengan sempurna.
  • Jika anda mengelapkan air kencing, mulakan dari depan ke belakang.Berbuat demikian selepas membuang air kecil dan selepas pergerakan usus membantu mencegah bakteria di bahagian dubur daripada merebak ke faraj dan uretra.
  •  Kosongkan pundi kencing anda sejurus selepas persetubuhan. Juga minum segelas air penuh untuk membantu bakteria dikeluarkan.
  • Elakkan produk feminine yang berpotensi untuk membawa mudarat seperti menggunakan semburan deodran atau lain-lain produk feminin, seperti douches dan serbuk, dikawasan kemaluan kerana ini boleh merengsakan uretra.


*** Tapi orang tua-tua cakap rebus je air barli boleh kurangkan rasa sakit dan pulihkan kencing kotor jadi sekrang ni aku cuma minum air barli je.. kalau x ok baru aku akan g klinik.. tapi rasanya macam dah ok je sebab siap leh update blog kan... wawaawa.....

JOm lah sama2 kita kongsikan info2 yang baik ni tuk kawan2 yang masih x tahu...

Tuesday, 2 July 2013

Luaskan Kuasamu JDT

Perghhhh... skrang ni hebooh crita pasal bola je memasing kan.. almaklumlah baru lepas final Piala Fa Malaysia 29/6/2013 hari tu kan...  erm... SAYA BANGGA JADI ANAK JATI JOHOR...

Ye lah ni nak cite sikit lah.. Pencetus revolusi terkini arena bola sepak JOHOR adalah TMJ Tengku Ismail memang sangat dasyat kan.. kalau dulu kita tengok nama JOHOR x lah se gah sekarang kan, tapi alhamdulilah selepas di ambil alih oleh TMJ semuanya berubah. Perubahan yang sangat drastik di kalangan peminat & penyokong bola sepak JOHOR. Ce kita tengok je game kali ni ( Tahun ni) stadium sentiasa penuh dengan penyokong JOHOR bila team JOHOR beraksi kan.. so nampak kan perbezaan dulu dan sekrang kan... anyway aku pun terjebak sama... huhuhu.. memandangkan aku ada anak kecik yang susah untuk aku ke tempat2 yang ramai orang aku akan tetap memyokong dari rumah.

Kalau dulu ada game je my hubby akan ajak ke stadium untuk tengok live.. tapi tu dulu la.. masa nama JOHOR agak2 malap kejap, bila dah terang ni aku x berpeluang nak join sama ngan Fan yang lain. Nak cite pasal minat nak katakan aku ni 100% minat bola x jugak, tapi disebabkan my hubby ni terlalu minat kat game bola aku pun terjebak sama lah dari teman terus jadi suka sekali gus minat...wawawawa.... walaupun sokong kat rumah aku rasa rumah aku kire bergema jugak lah dari sorakan anak kecik aku ngan babah dia.. huhuhuhu...




Mungkin game kali ni x de rezeki johor untung cium piala FA tu kan.. dan mungkin rezeki berpihak pada KELANTAN... Gomo ... Kelate Gomo.... (macam tu lah agaknya bunyinya) what ever...... Johor tetap di hati kan... ape yang aku nampak pada malam tu (walaupun x berapa pandai sangat) corak permainan pemain JOHO memang kurang memuaskan tak seperti biasa.. macam tak menyengat pun... player pun (cehh tetiba tercakap omputih plak) asik kuar masuk je.. baru main je dah tukar player.. pening aku tengok player asik tukar2 je... kesian Mat Yo yang harapkan bola datang kat dia nampak gayanya mcm hampeh... peluang untuk GOL!!!! kurang bg pihak JDT.. x pe ape pun semua player terbaekkkk & JDT terbaekkkkk... macam aku cakap tadi lah mungkin tahun ni bukan rezeki kita lah JOHOR.. but don't worry next year kan ada lagi.. di harap tahun depan lagi lah di sengat2 kan... huhuhu...

Kes penyokong plak memang RARE la... bebudak ni memang aku tabik spring!!!!! Boys Of Strait B.O.S memang terbaek dan berjaya membawa semua penyokong bersatu hati dengan membentuk sorakan yang sangat teratur... wow!!!! x kire la sape pun ketua B.O.S korang memang gerekkkkk.... aku rasa lah dalam banyak2 penyokong... kali ni penyokong JDT memang sporting terbaekkkk... kire berjaya lah korang membetuk 1 pasukan sorak.. huhuhu yang penting bukan Cheering Gegel Club... hahahaha.... sape2 yang belum dengo.. yang belum tengok video pasukan sorak dari JDT bek korang g search & tengok aku rasa pasti bulu roma korang meremang je tengok... so sorry bagi Fan The Red Warrior... walaupun kita x menang game tu tapi penyokong tetap terbaek..... KO ADO???? huhuhu... anyway Kelantan memang berhak tuk menang game kali ni dan kitaorg akui yang JDT masih baru & In Shaa Allah next year kita jumpa lagi ye...

Aku nak cakap banyak pun aku bukannya ada kat stadium kan.. cuma kawan2 aku je yang g siap wat rombongan lagi.. (bukan rombongan cik kiah ye) so segala info yang aku dapat berpandukan dari berita di TV/info kawan/info di FB so kalau x caya leh semak balik ye...

Jom kita enjoy dengar sorakkan dari pasukan JDT
LUASKAN KUASAMU JDT!!!!

 <iframe src="https://www.facebook.com/video/embed?video_id=544390308952805" width="400" height="300" frameborder="0"></iframe>

Monday, 1 July 2013

Jerebu

Baru-baru ni kat malaysia ni kene tempias Jerebu disebabkan negara jiran kita Indonesia di Riau melakukan pembakaran terbuka di waktu cuaca sangat panas... jadi hutan pun boleh terbakar kan.. memang lah sebab merebak...

Disebabkan itu habis JOHO di landa jerebu yang sangat teruk di beberapa kawasan termasuk lah kawasan tempat tinggal aku di KULAIJAYA. Erm.. benda dah jadi nak cakap macam mana kan.. ape yang perlu kita perlu lebih berhati2 & mesti nak jaga kesihatan supaya x sakit kan...

Hilang sudah vogue saya


Nak cite pasal kesihatan di sebabkan jerebu lah aku MC 2 hari woiii... tekanan darah turun & sesak nafas... ape boleh buat kita cuma merancang tuhan yang menentukan segalanya... kawal lah macam mana pun kalau dah nak kene pun tetap kene kan.. jadi banyak kan minum air putih dalam cuaca macam ni ye...

Stresssssss!!!!!!!!!!!!!!!

Bukan nak cakap ape lah... cuma nak meluahkan perasaan je kat blog kesayangan aku ni..
Ni nak cite lah.. 29hb Jun 2013 ( Sabtu) nak cite lah adik ipar aku tunang (adik hubby) so kitaorang plan lah nak balik kampung on Friday lepas aku balik keje...
Sebenarnya kereta aku ni dah wat hal sebelum ni... nak tiap2 bulan kita ni hadap dia je.. nek tension aku.. kang kalau cakap lebih2 kang merajuk plak kereta aku, tapi ni lah yang terjadi dia sakit lagi.. Jumaat tu hubby aku datang opis nak amik kunci kereta konon2nya nak g anto repair lah kan.. dah beli semua brang spare part g lah anto kat bengkel yang terdekat ngan opis aku.
Bila hubby aku tanya dengan confident je budak tu jawab "boleh2 bang" tapi bila dah baraikan semua barang x tahu plak nak memasang & nak betulkan, ye lah kereta aku ni kereta Savvy walaupun kecik tapi hati beso woooo.. mana taknya kereta kecik sekali rosak barang sikit punya mahal... dan lagi x ramai mekanik yang pandai repair kereta jenis Savvy ni, nak tunggu kang lama la plak so hubby aku pun cakap kat budak mekanik tu oh dia pass je la keje tu kat bengkel lain. Jadi hubby aku pun bawak lah kereta tu ke bengkel lain.. sementara tu aku ni tunggu kat bawah opis bukan 1 jam tapi berjam2 dekat kol 7 baru hubby aku amik aku dengan anak kecik kat belakang... waaaaaaaaaaaaa sedihnya tengok muka anak aku.. aku dah bgtahu dia yang kita akan balik kampung hari ni... tup2 kereta leh plak mengada2 sakit...


dah masuk rumah sakit pun


Dalam perjalanan aku bawak kereta yang senggut2 tu nak sampaikan ke bengkel yang biasa kitaorg anto.. mcm menahan azap je... sambil menangis aku bawak kereta yang asik terberhenti2 je.... nasib baik lah hubby aku follow nek moto... tu pun ada yang x faham kalau orang dah pasang double signal lagi nak hon2! kan... bila dah sampai ke bengkel baru lah lega sikit hati ni.. sampai2 je bengkel dah nak tutup.. ye lah dah kol brapa kan.. nampaknya memang x jadi lah aku balik kampung malam ni...
Kannnnnnnnn......... confirm kereta kene bermalam kat bengkel 1 malam, tapi budak tu cakap dia akan tolong siapkan kereta siap dalam kol 10 pg, jadi pikir kalau pg tu kitaorg akan terus ke umah pihak pompuan kat taman pulai... tunggu punya tunggu akhirnya siap kol 3 ptg.... memang x dapat g lah majlis pertunangan idik ipar aku... so sad.... ralat nya kitaorg husband & wife... bila nak gerak balik kg... kereta leh sangkut jem lagi.. jadi aku cakap lah ngan hubby x yah lah balik kampung kang kat tgh jln kang termati plak kereta kat jln gelap kang susah plak kan.... so kitaorg patah lah balik x jadi balik kampung... call org kampung cakap x dpt balik...



Anyway SELAMAT BERTUNANG tuk adik ipar saya & pasangan dia semoga korang kekal hingga ke jinjang pelamin amin...  In Shaa Allah masa wedding korang kita akan hadir...

Tuesday, 28 May 2013

Sayur Lemak Pucuk Ubi Kacang Hijau


Ni aku nak share ni bila masa aku tau lauk ni... serius pestime aku dengar lauk ni eawwwwww... ada ke kacang hijau masal lemak... serius aku x pernah dengar so jadi macam pelik la kan bila ada lauk macamni.. Nak jadi kan cerita masa pestime aku nampak & jumpa lauk ni masa kat umah MERTUA aku masa tu mak mertua aku masakkan lauk ni.. so aku pun tanya la ni lauk ape.. then dia cakap PUCUK IBU MASAK LEMAK KACANG HIJAU.. ha???? boleh ke kacang hijau jadi lauk... (nampak sangat aku ni x tahu kan) then mak mertua aku cakap la.. boleh aje.. cuba la ni la lauk kesukaan JUN (JUN tu nama panggilan hubby aku kat kampung), bila dengar kesukaan hubby aku pun terus nak cuba .. nak la rasa betul ke sedap sampaikan hubby aku suka bebeno ni... tapi lauk ni kene la makan ngan lawan dia.. sambal tumis ikan bilis ngan ikan goreng... so bila try makan... PERGHHHHHHH.... memang terangkat la.. lagi2 masakan mertua aku memang terbaek la... memang betul sehingga menjilat jari...

Bila dah tahu ni peberet hubby aku pun ape lagi tanya la cara2 nak masak lauk ni macam ne.. so bila kat umah nanti senang la nak masak kan... jom kita tengok apekah bahan2nya...



Bahan-bahan

1 ikat pucuk ibu (kite beli je)
segenggam kacang hijau
1 kotak santan kara
1 biji bawang beso*
3 ulas bawang putih*
1 inci kunyit hidup*
1 batang cili merah*
sedikit ikan bilis (ala kita men cekup je agak2 jgn banyak sangat)

Cara-cara
1. Rebus kacang hijau sampai empuk (mcm nak masaka bubur tu)
2. Sebelum tu pucuk ibu petik & rendam dengan air panas terlebih dahulu supaya lembut kemudian cuci & perah hingga kering.. (mcm kita nak makan ngan air asam tu)
3. Bila dah empuk masukkan santan kara 1 kotak dan 2 kotak air (masukkan air dalam kotak santan tu)
4. Kemudian masukkan bahan2 yang bertanda* masak sampai menididih..
5. Bila dah mendidih masukkan pucuk ubi yang telah direbus (lerai2kan)
6. Tambahkan perasa & garam biarkan seketika.
7. Sudah get ready tuk makan....

Nak lagi sedap lawankan dengan ikan selayang goreng & sambal tumis ikan bilis... perghhh terangkat tu....

SELAMAT MENCUBA


Monday, 27 May 2013

Bosan Tukar Hangin Pulak~~

Erm... ape nak dikata kan.. bila dah lama x update blog terasa rindu tapi ape yang aku nak update?? wat masa sekrang ni memang x de idea aku nak coretkan kat sini.. orang lain 1 hari boleh update banyak mcm aku??? haram..... 1 pun susah nak update..

Bukan aku malas nak layan blog lagi tapi bz.. bz??? ape yang aku bz sangat sampai x boleh nak update blog macam biasa... jawapannya NTAH AKU PUN X TAHU...

So senang nak cakap dalam kepala otak aku skrang ni tengah KOSONG.. bak kata omputih BLANK..
Ok la balik pada tajuk yang tertera kat atas tu... BOSAN TUKAR HANGIN PLAK, sebenarnya aku sendri tengok blog aku ni mcm agak membosan kan.. sebab kaler tu gak... mentang-mentang la aku ni peminat tegar hijau... so semua pun nak hijau... 


Kaler Blog Lama..


Jadi kali ni meh kita tukar sikit... lari dari minat asal.. meh kita tukar dari hijau kepada PINK!!!! jangan marah ye peminat PINK sekalian terutama kawan aku yang sorang ni terlalu obses sangat ngan PINK.. (ntah betul ke idak eja obses ni.. haaa bedal je la..)


Tadaaaaaa... kaler baru....


Lawo ke tidak tu belakang cite ok.. yang penting berwajah baru... upsss bukan wajah tapi berkulit baru... wawawawaa....

So aku harap dengan kaler baru ni ada lah semangat tuk aku mengupdate blog yang dah lama ku tinggalkan... JOM kita berblogger....

Wednesday, 22 May 2013

Baru nak layan...

Assalamualaikum…
Erm… dah lama sangat aku x update blog yang jadi peneman aku selama ni..
Sorry la geng bukan x nak update tapi x de masa sebab sibuk keje bila balik keje kat rumah pulak bila dah penat x de masa nak ngadap lappy..

Anyway I come back!!! Huhuhu (macam la lama ada orang baca blog ni kan).
Ni nak cite ape pun x tahu sebab baru mula nak perah otak semula setelah sekian lama mendiamkan diri… cewahhhh!!!

Ok la meh sini aku cite sikit hal aku sejak kebekelakangan ni kenapa aku sibuk…
Owhhhhh tidakkkkk!!!! Bukan pasal pilihan raya. X kan la aku nak menyibukkan diri yang bukan hal aku kan.. aku ni sekadar pemgundi saje.. aku undi ape??? Undi adalah rahsia jadi simpan saje la hasrat nak tanya aku ye…

Tak mo… tak mo… tak mo la cite pasal politik kang x pasal2 kang blog aku ni jadi wanted sebab politik… ape yang pasti buat la pilihan ikut gerak hati anda ye..
Sebenarnya aku sibuk sebab aku ni menyandang jawatan yang x berapa nak tinggi lat kat kawasan umah aku, jadi banyak sangat benda nak di buat, almaklum la baru pestime…

Maksud aku pestime ni sebab kawasan umah aku ni baru lg so semua benda perlu di set up terlebih dahulu…


So now keje aku masih belum DONE lagi la disebabkan boring yang amat sangat so blog la tempat aku hilangkan boring kan..
So bg sape yang mengikuti coretan blog aku ni nanti kan update dari aku ye akan datang (macam la ada yang follow blog aku ni)

Ok la chowwww….
Assalamualaikum….

Friday, 15 March 2013

KARI SARDIN




kari sardin



Bahan – Bahan
2 biji bawang merah (dihiris-hiris)*
2 ulas bawang putih (dihiris-hiris)*
2 inci halia (diketuk)*
2 batang serai (diketuk)*
2 keping asam keeping
2 biji kentang (diptong)
2 biji tomato (dipotong2)
Kayu manis+bunga lawang (3 sekawan)*
3 tangkai daun kari
1 paket rempah kari ikan (yg kecik tu) (campurkan dengan air jadikan pes)
1 tin besar sardin (x kisah la jenama ape)
1 cawan santan (aku guna santan kotak brand KARA)
1 cawan air
Garam & serbuk perasa secukup rasa





hahaha.. tag harga masih ada lg kat paket rempah tu

Cara-cara
1.    Panas kan minyak tumiskan bahan yang bertanda * serta daun kari & serai kacau hingga naik bau.
2.    Bila bau dah naik masukkan pes kari tadi kacau hingga pecah minyak.
3.    Apabila sudah pecah minyak masuk kan 1 cawan air kacau hingga sebati.
4.    Kemudian masukkan kentang masak & santan kotak (santan kotak tu boleh ditambah air 1 kotak lg sebab santan KARA pekat)& masukkan garam & serbuk perasa serta asam keping kacau & biarkan masak.
5.    Setelah mendidih (pastikan santan x pecah) masukkan tomato & sardine bersama sos kacau perlahan & biarkan mendidih.
6.    Setelah mendidih tutup pai boleh la dihidangkan dengan nasi panas / makan dengan roti canai segera/ lempeng



Selamat mencuba…….


Reunion (Cuti Tahun Baru Cina Day 2)


Assalamualaikum.. rasanya dah tergantung lama sangat dah cite reunion… so sorry la sebab sibuk & x de mood so memang x update la…

Ok kali ni kita sambung plak cite reunion ni day 2 (dah nak balik la).  Kira-kira agenda tuk last day x de aktiviti pun tapi memandangkan smlmnya kita  x de wat program melainkan malam, jadi suka yang sepatutnya setat semalam di tunda pada pg day 2.

 Pada hari ke 2 tu pagi2 lg dah bangun nak sarapan, kononnya sarapan kol 7.30 pagi (aje awal giler ni) aku ni kelam kabut nak siapkkan anak aku tuk g sarapan, Thaqif x mandi pun sebab awal sangat so aku x mandikan Cuma salin pampers & baju je. Bila dah siap semua kitaorg pun gerak la nk g dewan makan tuk sarapan, Bila sampai dewan aku ingtkan ramai beno la yg dah sampai rupanya HARAMMM!!! X de pun Cuma brapa ketul je yang sampai, yang lain bangun lambat kot psl mlm tadi tido lewat..huhuu…

Lepas makan segala si SAKILA & ALONG  pun survey2 la tempat nak wat game, so diaorg choose tuk wat kat depan dewan makan je, so kat sini macam2 ragam & aksi yang korang leh tengok gara2 game bebudak ni… game bebudak???? Game bebudak la yang fun & seronok kan… mcm biasa la markah tuk game ni di kumpul & dicampur dengan game malam tadi akan di total kan markah baru la dapat tahu sape menang & sape kalah.

Tapi sebelum tu diaorg ni sempat plak berjimba kat pantai..(aku x boleh la anak aku susah di kawal bila kat pantai kang)

en.yot mcm nak erk..erk... je..

sempat lg korang ek... ijai manja2 plak

ce teka kaki sape ni


ni la bunga mangga laong masa kawin nanti

tangan sape yg terbalik tu!!



Jom kita layan gambar lagi

pondok rehat

game ni aku champion

membawa diri

acara cari gula dalam tepung

get ready sape yg kene duduk ngan aku ni

suka budak2 ni dapat hadiah

rehat jap lepas game

acara kanak2 aku pun x pasti acara ape ni

lari dalam guni bocor..(guni team aku bocor)

kerusi beracun (kila pegang hp ada lagu bukan gelek ye)

tumpas jugak akhirnya

ikat tali lari bersama

sebenarnya sesi tuk budak2, tapi 2 org beso ni lebih plak

lari dalam guni


Team ape2 aje dapat no. 1

no. 3

no. 2

no. 4 team aku la tu sian kan...

lepas game sesi photo shoot

Lepas dah penat bersukan kitaorg pun penat sangat, so kitaorg pun terus masuk bilik masing2 untuk rehatkan diri sebelum nak g dewan makan untuk lunch terakhir kitaorg kat MMR, siap2 bila jam dah kol 12.00 pm aku pun terus packing barang masuk dalam kreta & terus ke dewan makan untuk makan tgh hari…

ni la dewan makan kitaorg


Dalam perjalanan nak ke dewan tu aku terperasan plak mamat2 ni leh posing2 sebelum g makan…



Masa sangat mencemburui kita jadi terpakse makan cepat2 untuk check out dr chalet tu.. masa tgh makan sampai plak kawan kitaorg 1 lg yang x sempat join program ni tapi datang jugak la untuk jumpa kengkawan sambil kepoh2 jap… huhuhu

terselah kekepohan tu dik... (tanya khabar)

Lepas puas berbual jam pun dah kol 1 ptg jadi kitaorg perlu beredar.. sebelum beredar kene la amik gambo dulu tuk kenang-kenangan.. bila lagi kan…








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...