I Love JB

Thursday, 31 January 2013

Hadiah Besday


Dah sebulan baru dapat hadiah hari jadi ye la besday aku kan 31 dec… biasanya macam tu la Januari baru dapat hadiah hari jadi… erm.. x pe la janji ada…

Sebenarnya aku request oven (macam tahun2 yang lepas mintak oven jugak) tapi dapat lain plak… x kisah la.. kali ni aku dapat Double Pan Grill Brand Avon.. huhuhu dah lama aku idamkan benda alah ni baru ni la dapat… weeeeeeee!!!! Akhirnya tercapai jugak nak dapat Double Pan ni…



Niat di hati nak wat macam2 dengan benda alah ni, tengok macam2 resipi boleh masak dengan guna pan ni, jadi aku ni macam teruja la nak wat sesuatu yang baru…. Huhuh ok la… nak cakap ni hujung minggu ni my hubby keje then dia pun dah request masak nasi ayam (actually dah lama aku x masak nasi ayam kat umah ni), memandangkan dah ada pan ni aku dengan cepat je cakap “ok”

Anyway terima kasih la hubby sebab sudi belikan hadiah yang x seberapa tapi sangat bermakna bg honey ni… Nak jadikan cerita excited punya pasal aku pun sibuk la nak “mentry “ pan baru aku ni, konon2 nya nak masak mini pizza yang gunakan roti,…


Jadi memang jadi ala guna menu yang simple je .. ape yang ada dalam peti sejuk.... excited punya pasal x sabar nak guna jadi guna je la ape yang ada...

Sedap jugak masak pun kejap je.. tapi almaklumla baru 1st time guna jadi mesti ada yang spoiled kan... hehehehe... aku bukak api TERBESO plak... heheh jadi bawah tu agak garing la... anyway rasa memang marvelous... tgk tu cheese 1 keping lg i letak tau...

So lepas ni leh la wat ikan bako plak... eeeeee.... sabar rasanya...



Wednesday, 30 January 2013

Al-Fatihah tuk Wak Lan

Sampai je opis bukak Whatsapp dah dpt 1 berita sedih.. Wak Lan dah meinggal.. Jadi aku nak mencelah kejap sebelah aku bukak entri sambungan holiday aku…

Wak Lan ni kira orang kampong aku la.. (aku ni dok taman pun kira kampong la kan), aku teringat masa kecik2 dia suka sanagat sakat aku, bukan aku je ramai lagi budak2 Taman Aman tu dia suka sakat, senang cakap dia memang suka ngan budak2 la… Bila dengar berita yang dia meninggal akibat jantung memang buat aku terkejut & sedih sangat memandangkan arwah ni memang baik & aku kenal sangat…

Arwah dan isteri dia Mak Limah berniaga sarapan pagi dari aku kecik sampai la sekrang ni.. dulu warung dia Cuma depan umah aku je..(umah mak bapak aku ni corner lot simpang jalan je), so memang selalu akan Nampak diaorg la kalau pepagi tu.. kalau nak beli sarapan x yah g jauh2 mesti g warung Wak Lan, beli karipap yang Mak Limah buat beso2 rindu ngan masakan Mak Limah (dah lama x sarapan kat sana). Nasi lemak bungkus ngan kertas & plastic ( bungkusan memang x cantik langsung tapi rasa memang sedap). Erm.. rindunya…

Tetiba aku teringat pagi2 dia suka kacau aku kalau aku lalu depan warung nak g kedai… panggil2 aku la…hihih bila terkenang memang kenangan sweet sangat .. ada 1 hari tu memang kelako jugak la kalau di pikirkan

 Pagi2 lagi aku+nira+anna (best friend aku la) g jogging konon2 nak jogging nak kuruskan badan di samping sihatkan badan & memenuhi masa lapang, jadi kitaorg pun gerak la dalam kol 6.30pg tuk jogging kat kawasan Taman perumahan kitaorg je… dalam masa nak jogging  tu ada plak anjing yang sepah2 nampak kitaorg ni jogging ape lagi menyalak la anjing tu, then kitaorg pun x jadi nak berjogging jauh dalam kol 7 kitaorg pun g la singgah kat warung Wak Lan ni konon2 nak pekene teh tarik (aku x minum the Cuma minum milo je), lepak jap kat warung tu tetiba tekak mcm nak makan nasi lemak bau memanggil2 untuk kitaorg ni sambar nasi lemak sorang 1… hehehe ape lagi la order je la..

“wak Lan nasi lemak 3 ek makan sini..”

(tetiba Wak Lan jawab)

“aikkk??? Korang kan baru je lepas jogging nak makan nasi lemak ker? “

“ala lapo la plak bau memanggil plak”

“hahaha kalau macam tu bek x yah jogging.. hahah macam2 la korang ni”

Tu la ayat Wak Lan pada kitaorg masa tu… muka masing2 selamba je makan nasi lemak.. jadi yang berjogging bangun pagi bagai tu… sia2 je la.. hahaha… kenangan betul…

Masa aku dah keje plak teringt masa keje kilang, bila Sabtu Ahad je aku OT masuk pagi kol 6.30pg (Shift pagi) jadi transport amik dalam kol 5.30pg, tapi aku kan dah tunang masa tu eddy plak ot pagi..(aku memang suka ot pg leh g keje sesame), biasanya kalau ot pagi eddy memang akan amik aku then kitaorg g keje sesame.. sebelum g keje singgah jap warung Wak Lan & Mak Limah beli lontong kering… (aku memang suka lontong kering) sampaikan kawan2 kat kilang boleh kirim mintak tolong belikan lagi… sebab lontong kering Mak Limah ni dapat banyak… lagi2 kalau Wak Lan yang tukang isi memang dapat banyak r… (warung Wak Lan dah tukar ke Medan Selera Taman Aman sampai sekrang) yang buat aku x leh lupa dia selalu tanyakan Eddy… siap cakap ngan aku lagi “mmcmne la aja leh jumpa ngan eddy berkenan plak Wak Lan ngan eddy tu Nampak baik budaknya.. bagus la cepat2 la kawin” hehehehe masa tu aku tersenyum2 malu la orang puji tunang aku masa tu…




Ape pun aku memang sedih dengan berita pemergian Wak Lan memang x di sangka sangat, terasa macam baru je jumpa dia masa wedding kawan bulan 12 hari tu…Salam Takziah & Al-Fatihah untuk Arwah ,Allah lebih sayangkannya semoga rohnya dicucuri rahmat, di tempatkan dikalangan orang yang beriman & tenang di sana amin….

**Setiap yang hidup pasti akan mati, yang pergi x kan kembali...






Yogyakarta Day 1 (Sambungan Vol 2)


Sambungan dari Day 1 Vol 2….

Lepas je dah kenyang guru beso pun Tanya

“lepas ni nak g shopping x? jom kita g shopping..”

Bila dengar shopping je masing2 mata terbeliak x jadi nak ngantuk lepas kenyang makan (biasa la dah kenyang semua nak jadi ular).. Tapi guru beso cakap..

“Tapi kita kene check in hotel dulu jadi Jaja & Linda Boleh sembahyang”

Ye… memang itu la yang aku nak cakap tadi sebab solat zohor aku belum lagi ni… so kitaorg terus gerak ke hotel yang kitaorg nginap iaitu Hotel…

Ni la bilik kitaorg yang simple tapi bersih...


Ok bila sampai bilik aku ape lagi kemas2 ape yang patut… terus g bilik air amik wudhuk g solat dulu.. (sebab linda x bawak telekung & sejadah jadi terpakse la kongsi ye). Selesai solat aku duduk2 jap untuk hilang kan penat dok 2 jam dalam flight tadi.. belum sempat aku hilangkan penat si Ms. Pak dah datang ketuk bilik panggil kitaorg turun bawah, coz driver dah sedia menunggu (memang dia tunggu dari tadi kan x balik pun), lagi pun kitaorg memang x nak lengah2kan masa jadi leh la kuar shopping awal & g tempat banyak sikit…

Erm… tempat pertama yang kitaorg singgah yelah  Batik Rumah. Tempat ni Nampak macam exclusive … mesti mahal ni…(dalam hati aku cakap) Bila dah sampai ape lagi jom!!!! Mula2 tgk2 j ape yang boleh dibeli kan.. agak2 murah boleh la aku beli almaklumla bawak duit pun bukan banyak kan.. bila di tengok harga yang tertera kat baju2 tu semua murah2 jadi mata pun terbeliak la & terdetik la nak membeli kan… kebanyakan semuanya berasaskan batik, dari kefahaman aku Jogja ni memang terkenal dengan perusahan batik jadi x heran la kalau g mana2 je kat Jogja korang akan Nampak batik saje..

antara koleksi batik2 di Batik Rumah, baju2 semua ada bukan kain saje tau

cantikkan ukiran pada pintu masuk Rumah Batik ni..
Hanya dapat grab 1 helai baju tuk hero kecik aku, 1 helai baju anak sedara aku (Mubin mentor Thaqif), sehelai kemeja untuk my lovely hubby & 1 helai seluar batik for me… kalau tengok memang semua nak beli tapi guru beso cakap ada banyak tempat lagi kita x g ni so jgn habis kan duit dulu…

Lepas g Batik Rumah driver tu bawak lagi kitaorg g 1 lagi butik Batik Batik Beteng.
.. haaa kat sini banyak jual mcm barang2 perhiasan yang diperbuat dari batik… macam cenderahati barang perhiasan rumah.. & topi lelaki jawa… actually abang ipar aku kirim beli topi ni tapi memandangkan abang ipar aku ni memang asal jawo & cakap pun pekat jawo akak aku x bagi beli nanti memang Nampak mcm WAK JOKO plak… huhuhu murah memang murah topi tu Rp15,000.00 je.. (RM4) … aku Cuma beli tasbih & keychain beg batik je..


Ni pekerja kat kedai batik Beteng sweet kan diaorg.. semua baik2

ni la topinya aku x amik pic ni ehsan dari blog Wak Gelas
Ada 1 lagi Butik yang aku x sempat nak tgk ape nama.. x sempat nak snap psl masa tu aku dapat panggilan dr babysitter yang jaga anak aku tu yang anak aku jatuh... adoiyaiiii... hati x keruan tu yg x sempat nak snap ape2 pun...

ni la butik yg aku x sempat nk snap, ni pun dr camera linda


Lepas diaorg semua shopping ("diaorg" sebab aku x beli ape pun kat sini), kitaorg pun balik hotel sebab jam dah menunjukkan kol 6 ptg.(kat sana kol 5.15 dah ada orang mengaji tu menandakan dah masuk waktu solat), masa dalam perjalana balik aku nampak ramai ibu2 yang pakai telekung menuju ke masjid/surau untuk solat, kat sana senang sangat nak jumpa masjid/surau & senang sangat dengar azan di laungkan...(ramai islam sana), so bila sampai hotel aku rehat2 jap & solat maghrib (sana maghrib kol 6 lebih, sana kan cepat 1 jam dari waktu malaysia) dah la solat asar aku terlepas.. (ni la kalau jalan ngan orang cina sorang kawan aku tu x kisah.. guru beso pun x kisah takut yang ada lg sorang tu yg kisah so better diam je la).

Lepas solat mahgrib kitaorg pun kuar destinasi kali ni adalah Matahari Shopping mall & pasar malam.... Mula2 kitaorg g pasar malam, yang lainnya pasar malam kat sini, x de macam kat malaysia pakai kanopi bagai.. semuanya cuma depan deretan kedai je... bayangkan di depan KFC boleh jual nasi bungkus.. hihihih nampak memang ramai yang beli la.. tapi aku kalau gerai tepi2 jalan ni x berani aku nak beli... hehehe yang jual pun ibu2 yang dah tua... kesian tgk diaorg ni walaupun dah tua masih kuat cari rezeki kan.. depan deretan kedai memang penuh dengan orang yang jual2 baju yang kebanyakannya batik, barang perhiasan, kain ela, selipar, sandal, t-shirt "I Love Jogja" dan macam2 lagi la.. time ni memang aku x sempat nak snap pic sebab ramai giler manusia yang ada kat sini...

ehsan dari indonesia-tourism (Malioboro Street)

Kalau tengok dari pic yang aku cr dari google tu nampak x kat depan deretan kedai tu banyak orang jual2... tu la dia pasar malam dia..

kat sini aku ada masukkan video macam mana keadaan kat sana... jom tengok


http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=bXgnp9H94gM


Sana memang banyak sangat beca tu la salah 1 tarikan dia jugak.. kat pasar malam ni korang leh mintak kurang barang2 yang korang nak beli bygkan leh dapat kurang untuk sehelai baju sampai Rp15,000.00 je... x murah ke tu??? murahkan jadi jgn la teragak-agak tuk ke Jogja... lepas dari pasar malam kitaorg terus gerak g ke Matahari Mall sebelum tutup, (sana Shopping Mall tutup kol 9.30 malam), kat sini aku beli baju cuma 2 helai je.. tu pun "beli 1 gratis 1 ) mall ni lebih kurang mcm Jusco la kalau kat malaysia mana2 pun ada cawangan cuma suasana lebih pada UO la...
Kat ruang legar banyak orang jual barangan batik dan sebagainya rambang mata jadinya x tahu nak pilih/beli yang mana 1 kan..

suasana dalam shopping mall matahari... 

 Matahari shopping mall ni hanya sebelah dengan hotel yang kitaorg stay so x yah risau kalau nak jalan jauh atau lambat sebab pintu masuk dr hotel pun boleh... best kan.. lepas penat shopping pilih nak beli ape.. kitaorg pun terus balik hotel nak tido.. sampai bilik mandi2 solat terus tido jam pun dah kol 12.30 masa tu kalau kat malaysia dah kol 1.30 pg dah... jadi Selamat malam semua...esok nak bangun pagi nak ke 2nd destination kitaorg... 

Sunday, 27 January 2013

Yogyakarta Day 1 (Sambungan)


Sambungan dari Day 1…
Bila sampai kat Changi Epot aku pun ternampak 1 hiasan yang cantik sangat dari jauh memang Nampak macam benda tu bergerak sendiri tanpa tali tapi bila datang dekat memang perlukan tali (mcm tali tangsi tu kan x Nampak), bentuk macam air mata bergerak mengikut irama…

(aku berlepas dari changi epot s’pore)

Sempat amik pic ngan taman bunga dalam epot

terasa kagum...(sebenarnya jakun)

ni la dia hiasan yang aku cakapkan... cantik kan..

sempat bergambar lagi uolllsss

Sampai je lepas amik gambar semua perut pun lapo (kitaorg belum b’fast lagi ni), ape lagi jom cari tempat makan… cari punya cari boss aku berkenan nak makan kat 1 kopitiam ni… erm… nama memang la nama cina walaupun dish yang diaorg sediakan makanan melayu… so salah seorang kawan aku ni g la Tanya ngan cashier tu sama ada kopitiam ni HALAL ke tidak.. (biasanya diaorg akan Tanya dulu takut kitaorg yang islam ni x leh makan kang x pasal2 tertipu plak kan). So memang sah dia kata x HALAL,(memang x de jual pork mungkin sebab pemilik & pekerja bukan islam, tapi bagus jugak dia bgtahu kan) memandangkan boss nak sangat makan kat situ… jadi kitaorg pilih “Tapau” je kat Burger King set B’fast… Cuma tumpang makan kat kopitiam je makanan  semua makanan kitaorg bungkus tadi…

Set B'Fast saya...


Bila dah b'fast masing2 kenyang... erkkkk!!! alhamdulilah.. kira b'fast aku ni tahan la sampai ke Jogja nanti... dah kenyang kitaorg pun gerak la ke gate D untuk naik flight, sementara tu boss aku ni dah jalan jauh tinggalkan kitaorg... (dia memang laju nampak je cool), ahhhh g toilet dulu la awal lagi ni.. kang dah masuk flight leceh la.. (aku x suka masuk toilet dalam flight hehehe...) semua sekali masuk toilet biasa la bila tangki dah penuh mesti akan bocor... hehehe... bila dah kuar masing2 tertanya2 "eh mana boss??" masing2 tgk muka masing2 menandakan x tahu la kan..

"Ding Dong!! Attention to ms.Loo *** , Ms. Pak *** , Ms. Lo** Ms. Maiza Thulsima (tu aku la tu) & Ms. Haslindah please enter to gate D and get into aircraft now!!" 
wah!!! tu nama kitaorg di panggil tu... alamak!! boss x jumpa lagi ni... (yg kawan aku sorang g cr, yg lg sorang sibuk kol boss x dpt)...tapi nama boss x di sebut bermakna dia mesti dah sampai dalam flight ni....sampai depan gate je ada 1 orang crew ckp ngan aku... 

"r u Maiza???.. R u going to Jogja???"

aku cuma boleh angguk dengan keadaan blur je masa tu.. tetiba crew tu leh plak cakap...

"faster2!!!! u must make it faster!!!!"

Adoi bila dengar dia cakap mcm tu aku ape lg.. dengan beg aku yang berat tu berlari terus menuju ke kapal...(aku terasa dah macam dalam cite HOME ALONE dah...berlari2 masing2). Bila sampai dalam kapal rupannya boss dok relax je senyum ngan kitaorg... dah la dalam kapal semua org tgk kitaorg yg semput berlari...(nasib baik aku pakai baju sempoi je..) dok kat seat masing2 sibuk tanya boss itu la ini la... (aku je malas nak tanya dah jadi nak wat macam mane??.

Perjalanan amik masa 2 jam untuk sampai ke lapangan terbang  Adisutjipto International Airport  , masa kapal nak gerak tetiba stop then berundur plak aku pun pelik nape plak ni..(ada ape kes plak ni) ... rupanya ada masalah teknikal jadikan perjalanan kita tertangguh dalam 20 minit , (dok saje dalam flight ), bila dah ok kitaorg pun boleh terbang...yess!!!!!! (tapi dalam hati ni bila la nak sampai)... sebab boringnya dok dalam flight ni lama2 kan...bila boring ape lagi wat keje bodo la.. amik pic dalam flight konon2nya aku dalam flight la.. (dah mcm org jakun dah)

gud!!! padahal bosan tahap gaban ni..

upsss.. that's my boss a.k.a guru beso ni.. letak je kepala mesti tido

Puan linda room mate aku kat hotel nanti...

Dah 2 jam lebih dah baru sampai ke Adisutjipto International Airport  driver yang bawak kitaorg g jenjalan sepanjang kitaorg kat Jogja ni dah sedia menunggu... x de lengah2 terus g tunggu naik MPV (toyota x silap aku), bila naik je MPV tu guru beso ckp 

"ok sekrang kita g makan perut dah lapar...  sekrang kita g makan ayam goreng suharti yang paling fames tu"

Ape lagi driver pun bawak la kitaorg g makan kat sana.. perghhhh marveloussss!!! memang terbaekkkk la... sedap x terkira... kat malaysia memang x de ayam goreng mcm ni...



Ayam goreng suharti + tahu goreng+Guramei goreng+sayur pecal

Walaupun x banyak menu kitaorg pilih tapi dah syukur alhamdulilah kenyang....ayam goreng terasa lain dari yang lain tepung goreng tu yg buatkan ayam jadi sedap, aku rasa la ayam ni mesti diperap dalam jangka masa lama sedikit sebelum di goreng, tapi ayam di Indonesia ni kecik2 la.. murah je untuk 1 ekor ayam goreng suharti cuma antara Rp50,000.00 - Rp60,000.00 je.... ikan tu pun sedap isi lembut je.. aku x pasti ikan ape tu tapi memang sedap isi mcm kerapu.. di tambah pulak dengan tahu goreng (kat sana panggil 1 set tahu goreng lain tau aku pun dah lupa da...) nampak mcm goreng biasa tapi tahu ni mcm ada rasa perisa la... campur plak dengan sayur pecal yang di tambah dengan rempeyek atasnya.... (kawan2 cina aku x pandai makan sayur ni jadi diaorg kurang makan la..linda pun kurang makan mungkin dia jenis x makan sayur kot.. kalau aku memang hantu sayur..hanya aku ngan best friend aku je makan sayur..Ms. Loo)...


Air kelapa yang sejuk.... sedapnya...

bila dah lapo memang x hengat kan.... erkkkkk!!! alhamdulilah..

 Alhamdulilah.. kenyang jugakkkk....

comelnya kitaorg...


Bersambung.....

Hobi Terbaru Thaqif Asyraf


Hobi Terbaru Thaqif Asyraf….

Erm… ce tgk gelagat HERO kecik aku ni ha….
Kelako pun ada … ntah la sejak akhir2 ni suka sangat menonggeng…. (mungkin jugak dia ikut iklan TV), sampai malam tadi nak tido pun tertonggeng… aku bukan ape risau kepala dia tu.. macam dah “Terror” sangat dah…










Suka hati la anak…. Gasak la… janji jgn terkehel sudah ler….

Thursday, 24 January 2013

Yogyakarta (Day 1)



Hari ni baru ada mood nak update blog.. lepas balik holiday je aku jadi malas… bukan ape badan penat semacam je… Alhamdulilah aku dah pun sampai Malaysia dengan selamat (doa dari kawan2 semua semoga selamat pergi & balik), aku sampai jb lebih kurang kol 1.30 ptg.. flight sampai awal 30 minit dengan kastam kat tambak tu x berapa nak jam sangat melancarkan lagi perjalanan aku ke rumah…

Aku gerak ke Jb – Sin – Jogja hari jumaat pagi dari singapura, dari rumah kol 7 pg transport amik aku, flight kol 11 lebih (gerak awal sebab x nak sangkut kat tambak tu nanti ) perjalanan cantik je.. sampai la kat susur masuk Singapore van kitaorg kene tahan dengan PAK POLISI (Polis Trafik Yang Perut Buncit), tetiba je kene tahan aku cam pelik gak la… sedangkan kita x de wat salah kan…


Polis : “ aiyaaaaa sama!!saman!!!! asik mula lu saje la… skrang ape macam??? Mau saman ka???

(pemandu van ni cina),”


Pemandu Van : “aiya cik kasi tolong la saya mau cepat mau anto ni olang cik, flight pagi ni cik,”


Polis : “kalau lu mau cepat kasi duit kopi la.. duit kopi..kopi…!!”


(time ni aku dah muka tenung pakcik polis perut buncit ni)

Pemandu Van : “cik x boleh lepas ker? Saya x de salah ma…”


Polis : “lu cakap x de salah…x de salah… lu tau lu sudah potong line tau 

(ada ker? Aku tgk x pun pemandu lain sama je polis trafik ni memang nak cari pasal ni dalam hati aku cakap)

Pemandu Van : “cik saya mau cepat la cik kasi lepas la tolong la cik”


Polis : “ok2 la kalau lu mau lepas kasi duit kopi ma…”


(Pemandu van tu pun mengalah sambil ulurkan duit RM pd Polis tu, bila terima boleh lagi tu cakap)

Polis : “ini brapa ni???”


(duit di sorokkan bawah fail saman dengan berlakon konon2 dia saman pemandu ni la..)

Pemandu Van : “RM20 cik”


Polis : “ok2.. lu boleh jalan..”


Bayang kan la 1 biji kereta dia makan RM20 kalau 10 biji kereta dah brapa, kalau kereta plet Singapore lagi la 1 biji kereta RM50 perghhhhh!!!!! Patut la umah polis2 trafik ni beso2… siap bini diaorg leh ckp duit berkepuk2… mak aiiii ni rupanya ke???
(aku x maksudkan semua Polis Trafik mcm ni tapi rata2 yg aku jumpa la)
Sebagai orang melayu & islam yang ada dalam van tu aku memang sangat2 malu dengan sikap Polis Trafik tu tadi dengan PAW orang x tentu pasal… Wah!!! Kira hari tu dia makan free2 je la.. duna duit orang…

Patut la ramai Polis2 Trafik kat Malaysia ni masing2 perut buncit2, perut buncit sebab ni semua la makan duit x HALAL…. Kenapa perlu macam tu sedangkan kerajaan dah naik kan gaji, dah bg bonus ape lagi yg dia nak kan…
Dasyat betul la Polis Trafik tu yang paling memalukan aku yelah dia ni seorang melayu islam tau…. Ce bayangkan org akan fikir ape lepas kejadian tu… bagi sape2 yang bekerja sebagai Polis Trafik tu kene fikir sebelum bertindak jangan fikir  kan perut sendri je.. fikir ape yang awak buat tu betul ke? Memang ada dalam etika berkeja ke kalau wat macam tu… memang akan dapat award ke kalau buat mcm tu…. FIKIRKAN LAH!!!

Bersambung….

Wednesday, 16 January 2013

Terung Goreng Berempah


Ni lagi 1 lauk yang dah lama aku x masak, asalnya lauk ni jiran lama aku yang ajo cara masaknya… masa tu aku baru2 je kawin dok pun umah sewa jadi macam2 masakan la yang aku blaja untuk hubby ku makan… anyway sepanjang aku masak memang dia suka, lg pun Eddy ni jenis suka makan kat umah x suka makan luar jadi nak ke tidak aku memang kene masak, (dah memang hobi aku masak well……)


Hah! Cite banyak pun x guna kan mari kita tengok resipi terung berempah ni… sedap tau…


Bahan – bahan

1 batang terung ungu – dipotong maca dalam gambar
Segengam ikan bilis di cuci**
2 ulas bawang putih **
1 labu bawang besar**
1 paket rempah kari ikan (aku guna Babas sedap. Perlu dicampurkan dengan air jadikan seperti pes.)
5 sb minyak masak
Garam+gula+serbuk perasa secukup rasa


P/s : bahan yang bertanda ** perlu ditumbuk terlebih dahulu







Cara – cara

1.     Panaskan minyak masak, & tumiskan bahan yang bertanda ** kacau & masak hingga wangi.
2.  Setelah wangi masukkan rempah kari yang telah dijadikan pes tadi, kemudian masukkan garam+gula+serbuk perasa kacau & masak hingga pecah minyak (atau sedikit garing).
3.    Kemudian masukkan sedikit air (supaya x kering sangat), & masukkan terung yang telah dipotong tadi, kacau hingga terung masak.
4.    Biarkan terung masak secukupnya (jgn terlalu lembik x sedap plak) biarkan dalam 3 minit  kemudian dah boleh angkat dah…


Abaikan pinggan yang comot tu.. hehehe lupa nak lap lepas angkat… anyway kata2 terkahir saya SELAMAT MENCUBA…

Daging Kicap


Rasanya maca dah lama sangat x makan daging kicap ni.. tup..yup.. En. Hubby request plak nak makan daging kicap… g kedai cr bahan terus mengadap dapur.. (masa tu baru balik keje)..

Jom r kita tengok bahan-bahan masak daging kicap


Bahan-bahan

½ kg daging lembu (dipotong kecik2 & direbus terlebih dahulu)
2 labu bawang besar - dihiris-hiris
2 ulas bawang putih –dihiris-hiris
1 ½  inci halia – dihiris-hiris
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji cengkih
½ cawan kicap manis ABC
2 biji kentang – dipotong dadu & digoreng terlebih dahulu
Garam & serbuk perasa secukup rasa.
5 sb minyak masak








Cara-cara

1.     Panaskan minyak & tumiskan pekakas tumis tadi (kayu manis+bunga lawang+cengkih) , halia, bawang putih, bawang besar kacau hingga wangi.
2.    Setelah wangi masukkan daging yang telah di rebus tadi bersama dengan air rebusan, biarkan hingga mendidih.
3.    Setelah mendidih masukkan kicap, garam, serbuk perasa kacau & masak hingga kicap sebati dengan daging & masak sehingga sedikit pekat.
4.    Setelah kuah menjadi pekat masukkan kentang yang di potong dadu tadi & kacau hingga sebati & biarkan dalam 3 minit kemudian boleh la angkat untuk di hidangkan.
5.     Selamat Mencuba…

Tuesday, 15 January 2013

Luaskan Kuasamu Johor!!


Semangat bola betul budak 2 orang ni kan… ce tengok baju yang diaorg pakai.. memang penyokong setia MALAYSIA… tapi si Thaqif tu tau ke???? Huhuhu..
Bila tengok pic ni lama2 rasa macam geram je… tengok-tengok anak mummy ni dah pun beso… kawan baik plak ngan Abg Bin(abg bin ni sepupu dia), so ape yang abg bin pakai / ada Thaqif pun kene ada jugak…. Macam baju ni jugak.. kakak aku belikan Bin (nama dia Mubin) baju bola confirm la si Thaqif pun dapat.. dah sah2 budak 2 orang ni macam kembar kan…





Kelakar pun ada gelagat budak 2 orang ni… kecik2 dah minat bola kan…. Mubin memang peminat bola no. 1 cakap je la nama pemain semua dia hafal… memang terror anak sedara aku ni… harap2 Thaqif pun ada minat mcm abg bin…
Bila tengok pic ni rindu plak kat montel mummy ni…


MALAYSIA BOLEH!!!


LUASKAN KUASAMU JOHOR!!

Monday, 14 January 2013

NASI GORENG KAMPUNG RM5 JE...


Perkataan “je” tu mesti orang cakap “ala…tu murah la tu bagi dia”
Fuhhh!!!! Murah ker RM5 tu????? Kadang-kadang pelik pun ada ek skrang ni… nak kaya macam2 boleh berlaku… nak cepat kaya macam2 idea nak buat kan…
Tapi AWAS!!! X baik kita abaiya orang atau pun menipu orang dengan cara macam tu…
Apsal aku cakap tipu????
Ok cuba bayangkan hanya nasi goreng kampong sahaja dengan tambahkan sedikit keropok ikan yang dah pecah2 sudah jadi RM5, korang rasa berbaloi ke????
Bagi aku x berbaloi pun… kalau macam ni la selalu memang mak boleh bankrupt la oiii!!!!!
“Kak boleh buatkan saya nasi goring kampong 2 bungkus ek kak”
“ok boleh kejap ek”
(time tu jam dah menunjukkan kol 2 ptg kira aku ni dah lewat sangat amik lunch ni)
Lepas 15 minit lepas tu…..
“kak dah siap kak “
(tetiba ada 1 orang budak lelaki plak yg bawak makanan bungkus aku tu)
“brapa dik?”
RM10 kak”
LOL!! Terkejut beruk aku walau pun time tu aku kaber2 sikit r muka cuak aku tu… tertelan air liur aku dengo nasi goring kampong 2 bungkus je dah RM10
Wah!!! Syabas!!! Kepada tauke kedai tu… (aku x nak sebut nama kang melampau pulak kalau aku sebut kang.. nanti cakap aku tutup periuk nasi orang plak kan…)






Nak kata sedap tu x la sangat sebab nasi goreng tu agak manis sikit….
Ape pun bagi aku kalau la korang nak meniaga la 1 hari nanti jgn la korang naikkan harga sesuka hati kang dari pelanggan ramai terus x de yang datang macamne tu??? So better letak harga tu ikut la harga yang betul2…
Bagi aku untuk 1 pinggan/bungkus nasi goreng kampong x patut berharga RM5, kalau macam ni la memang la susah nak pupuskan kan kemiskinan kat MALAYSIA ni.. makin yang miskin ada la… ntah2 boleh kebulur x makan sebab makanan pun mahal giler!!!!
Lain x de aku nak cakap Cuma… HUH!!!

Friday, 11 January 2013

Ready!!!!!


Ok I’am ready to fly…. Bukan nak terbang ye tapi nak berangkat g holiday….
Nak hureyyyy sangat pun x leh la, sebab hero si kecik tu tinggal la… sedih pun ada tapi kalau x g bila lg kan…

Now dah check in pun…. Jadi nak ke tidak kene jugak pergi kan…. X pe la nanti balik mummy belikan Thaqif menan ngan baju k… (nak bawak bear yang ada bau dia la.. buat hilang rindu)




 Cite pasal check in erm.... confirm & sure masa g bawak beg hanya 1 je.. bila sampai sana dah beli macam2 confirm & sure beg dah jadi 2/3 beg.... caya x???? kalau korang x caya kene caya gak... huhuhu... lg pun niat g sana memang aku nak shopping tuk hari raya... raye???? (huh! kan lama lagi) memang la lama sebagai persiadaan awal jadi x la aku bazirkan duit yang aku bawak tu ngan beli barang yg ntah ape2 ntah kan... so better aku prepare tuk hari raya untuk kami bertiga... yehhhaaaaa!!!


Gambar ehsan google


Aku kayooooo… kalau kat Indonesia ni dah kira kayo da…. Sebab 1 juta lebih tu… sape nak bg tu… aku dah kira kaya la… tu kalau dengan RM dengan nombor2 yang beso2 kan.. bila dengan Rp (Rupiah) agak suam2 je la….boleh la dari x de kan..

Sebenarnya aku ni x tahu nak beli ape?? Dan x tahu ape yang best kat sana jadi aku bawak duit pun x banyak la… x pe la.. beli je ape yang boleh di beli & agak2 boleh untuk wat raya jadi xyah la kuar lagi $$$ bila nak dekat raya kan..... hehehehe

Thursday, 10 January 2013

Sakit 2 Hari Lost 1 kg…



Semalam MC sebab pitam tekanan darah turun rendah sangat sampai 90/60, tu pasal la pitam… Lepas g klinik jumpa doc dapat la MC 1 hari… mulanya doc nak bg 2 hari tapi aku tolak cakap nak 1 hari je, ye la aku ni kalau dok umah terasa bosan la jugak sebab dah biasa bekerja kan, tapi mujur ada hero kecik yang menghiburkan aku so x la rasa bosan sangat melainkan dia tido.. aku pikir lepas makan ubat mesti elok, (biasanya macam tu la).

Erm.. malam aku x boleh tido la x selesa x tahu la kenapa, tangan mcm krem plak… (ni la aku kalau sakit memang teruk macam2 leh jadi), sampai jam 3.30 pagi aku terus sms suami tercinta nk bgtahu yang aku ni x boleh tido smlman, then hubby aku pun balas sms aku ( hubby keje malam plak)

“baca ayat kursi dan 3 qul pastu sapu kat tangan “

Aku ape lagi terus buat tapi tetap x boleh tido… redha je la..  aku x sedar pun bila masa aku tido itu pun brapa jam je.. pagi bila bangun tido langsung susah nak gerakkan badan, aku terus jadi lemah.. (mak aiii sekali sakit jadi mcmni), pagi2 aku kol hubby soh dia bawak aku g klinik lg, sebab kali ni aku terasa tekak loya macam angin… bila hubby balik lepas dia mandi kita pun gerak g klinik… dapat la aku MC untuk hari kedua, doc cakap aku kene rehat banyak2, ye memang betul aku perlukan rehat, aku x cukup rehat dan penat tu la menyebabkan aku leh jadi pitam & tekanan darah aku turun sampai macam tu sekali.

Balik dr hospital je aku makan ubat & cuba untuk tido tapi x boleh (sebab x biasa tido siang), jadi aku baring2 je dengan bergebo bagai…

Nak kata aku ni workaholic x jugak, mungkin aku banyak benda nak uruskan stress ngan kereta rosak manjang… 2 hari MC wat aku serik .. so lepas ni memang aku kene berjaga2 supaya tak jadi macam ni lg…


sebahagian dari ubat2 aku

Aku baru je sakit 2 hari dah lost 1 kg.. fuh!!!  x de selera makan tu yg jadi lost 1 kg... nak ikutkan aku kalau sakit/puasa memang leh sust berat badan, cuma diet je aku x leh kurus.. x faham nape kan.. 

X yah la susah-susah nak berdiet bagai... sakit je pun leh lost 1k... hebat sungguh sakit ni... (x kan la nak sakit plak kan)

So selamat makan ubat untuk saya….

Tuesday, 8 January 2013

HUJUNG MINGGU BERSAMA KELUARGA




Mula-mula plan nak bawak hero kecik ni g mandi2, piker punya piker jom kita g Waterfall Resort Kota Tinggi saje je nak bg hero kecik ni happy kan.. asik dok umah je bosan jugak, kita yg beso ni boleh rasa bosan x kan budak kecik x boleh kan.. Cuma beza dia x pandai nak luahkan.
Nak dijadikan cerita hubby keje malam hari tu so Sabtu malam aku dah follow ucu (akak aku) g umah anak sedara aku yg stay kat kota tinggi, kira bermalam la kat sana… so hubby kata esok pagi2 (Ahad) dia balik keje boleh terus g sana…
Dalam rasa xcited nk berpiknik ni.. pagi2 dah dapat kol dr hubby dia kata kereta rosak jam x boleh jalan…ishhh!! Kereta aku ni asik2 nak meragam je… $$$ melayang lagi, pening2 hari tu dah kuar $$$ banyak… yang paling kesian hubby aku dalam syok2 nak bawak anak mandi2 tiba2 perkara macam ni boleh berlaku… SPOILED MOOD aku je la…
Ape nak buat kan dah nak kene terpakse la hadapi jugak kan.. so hubby kata kereta akan siap dalam kol 10 pg … so aku budget2 erm… sempat r g Waterfall memandang umah anak sedara aku memang dekat bebeno ngan Waterfall so aku pun x la risau sangat…
Jam dah kol 12 masih x sampai2 lg laki aku ni… so aku pun kol balik rupanya kereta jam lg memang siap lambat…. Sedihnya… aku pun ckp la “it’s ok la siapkan aje la kereta tu sampai ok” nasib baik la anak sedara aku ngan akak & abg ipar aku ok so diaorg la bawak kita 2 beranak ni g mandi2….
Seronok memang seronok tapi sedih sebab hubby x de… x pe la lain kali kita g lagi k… harap2 la lepas ni x kan ada perkara macam ni berlaku lg… harap2 la…
Tapi aku berterima kasih dengan akak & abg ipar aku yang sanggup bawak kitaorg g waterfall & teruskan niat nak happy kan hero kecik tu… Yesss!! Memang happy dia… aku??? Happy dalam sedih sebab hubby x de…
Hubbyku sayang sampai kota lebih kurang kol 6 ptg masa tu kitaorg dah keluar dr waterfall so terserempak ngan hubby kat pintu masuk.. siannya  tgk muka dia.. dia yg beriya sangat nak bawak anak at last dia plak yang x dapat g…
Tak ape la.. aku pun naik kereta aku yg banyak problem tu.. (ok jugak la dr x de kan) terus g ke rumah anak sedara aku sebab kita semua kebulur… keh..keh..keh.. makanan yang kitaorg bawak g waterfall tu dah habis… biasa la bila kita berendam akan rasa lapo je kan…
Anyway hujung minggu bersama keluarga memang happy walaupun ada perkara yang x di jangka berlaku…
So now plan next plan plak… heheheheheh….





















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...