I Love JB

Tuesday 16 July 2013

Kacang Buncis Goreng Dengan Cendawan Shitake

Kacang buncis ni adalah salah 1 sayur kegemaran my lovely hubby.. jadi tak heran la kalau dia selalu mintak aku gorengkan sayur kacang buncis, so kali ni aku goreng kacang buncis dengan cendawan shitake.. Walaupun simple tapi mesti ada yang tak tahu cara masak macam mana kan.. mungkin tak tahu bahan ape yang digunakan jadi meh lah kita kongsi-kongsikan resipi yang simple ni ye..






Bahan - Bahan


  • 10 batang kacang buncis / ikut suka la nak banyak mana (dihiris-hiris macam dalam gambar)
  • 6 ekor udang harimau / ikut suka nak guna udang ape (dicuci dengan asam garam)
  • 1 labu bawang besar ( dihiris-hiris)
  • 2 ulas bawang putih ( dihiris-hiris halus)
  • 1/2 inci halia (dihiris-hiris untuk hilangkan bau hanyir udang)
  • 1 batang cili merah (dihiris-hiris)
  • 1 kuntum cendawan shitake (direndam biar kembang dan dihiris-hiris)
  • 1 sb minyak bijan
  • 3 sb sos tiram
  • sedikit minyak untuk menumis
  • perasa & garam


Cara-Cara

  1. Panaskan minyak, kemudian masukkan bawang putih dan bawang besar yang telah dihiris-hiris.
  2. Bila dah naik bau masukkan udang yang telah dicuci kacau rata sehingga separuh merah kemudian taburkan halia yang telah hiris-hiris tadi kemudian kacau sebati.
  3. Setelah sebati masukkan kacang buncis yang telah di hiris-hiris serta sos tiram dan gaul hingga sebati.
  4. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa (agak2 je la) dan gaul.
  5. Kemudian masukkan cendawan shitake dengan cili merah yang dihiris-hiris serta tuang kan minyak bijan dan gaul sampai rata dalam masa 1 minit kemudian tutup api.
  6. Sudah boleh dihidangkan dengan lauk yang lain.

Selamat Mencuba

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...