I Love JB

Friday 15 March 2013

KARI SARDIN




kari sardin



Bahan – Bahan
2 biji bawang merah (dihiris-hiris)*
2 ulas bawang putih (dihiris-hiris)*
2 inci halia (diketuk)*
2 batang serai (diketuk)*
2 keping asam keeping
2 biji kentang (diptong)
2 biji tomato (dipotong2)
Kayu manis+bunga lawang (3 sekawan)*
3 tangkai daun kari
1 paket rempah kari ikan (yg kecik tu) (campurkan dengan air jadikan pes)
1 tin besar sardin (x kisah la jenama ape)
1 cawan santan (aku guna santan kotak brand KARA)
1 cawan air
Garam & serbuk perasa secukup rasa





hahaha.. tag harga masih ada lg kat paket rempah tu

Cara-cara
1.    Panas kan minyak tumiskan bahan yang bertanda * serta daun kari & serai kacau hingga naik bau.
2.    Bila bau dah naik masukkan pes kari tadi kacau hingga pecah minyak.
3.    Apabila sudah pecah minyak masuk kan 1 cawan air kacau hingga sebati.
4.    Kemudian masukkan kentang masak & santan kotak (santan kotak tu boleh ditambah air 1 kotak lg sebab santan KARA pekat)& masukkan garam & serbuk perasa serta asam keping kacau & biarkan masak.
5.    Setelah mendidih (pastikan santan x pecah) masukkan tomato & sardine bersama sos kacau perlahan & biarkan mendidih.
6.    Setelah mendidih tutup pai boleh la dihidangkan dengan nasi panas / makan dengan roti canai segera/ lempeng



Selamat mencuba…….


2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...