Lauk ni ni sebenarnya ada sejarah…. arwah bak aku dulu (ayah
aku) memang pandai masak … masih ingt lagi kalau mak masak kat dapur dia suka
teman almaklumlah diaorg dah pencen awal…
diaorg sebenarnya loving x Nampak… bila mak masak bbak mesti Tanya…”nah
awak masak ape hari ni?” nati dia akan mula lah tolong mak aku masak… kadang2
dia akan bg resepi pd mak aku… ikutkan mak dan bak aku ni memang pakar masak…
dan sama2 sharing… dari jauh mesti dngr bak kata … “awak tambah ni nah…
kurangkan ni nah..”
So cerita pada tempe masak asam ni adalah lauk kesukaan dia…
lauk paling simple dan ringkas… lawan pulak ngan ikan goreng dan sambal belacan
memang auwwwww!!
Kat sini aku nak share sikit resepi yang turun temurun
keluarga aku buat….
Bahan – Bahan
4 keping
tempeh di potong2 ikut suka
5 batang
bendi (ni pun ikut suka kalau nak banyak)
3 ulas
bwang putih*
1 biji
bawang putih*
4 btg
cili merah*
2 keping
asam gelugur
air
secukupnya
garam dan
perasa
P/S :
tumbuk bahan yang bertanda *
Cara-cara
1.
Masukkan bahan yg di tumbuk tumbuk tadi beserta
dengan asam gelugur biarkan hingga mendidih.
2.
Kemudian setelah mendidih masukkan garam dan
serbuk perasa serta temped an bendi biarkan hingga mendidih kemudian tutup api.
(jika bendi tak ada boleh di gantikan dengan kacang panjang)
tak pernah makan..nak cuba laa nanti
ReplyDeleteCuba la... sedapppp
ReplyDeleteCuba la... sedapppp
ReplyDelete