I Love JB

Monday 9 April 2012

UDANG NESTUM



Besarkan udang tu.... erm... jiran sebelah umah yg bagi..(cina).. x tahu nak masak ape? x kan nak masak sambal tumis kot... ada dalam 4 ekor je... baru terpikir nak masak udang nestum so ape lg aku g pasar cr udang lg wat tambah dalam 10 ekor.... jom kita tgk resipi k...


BAHAN-BAHAN

4 ekor udang yg besar + udang biasa dalam 10 ekor
1 ulas bawang putih (dicincang)
1/2 butter cup/majerin
5 btg cili padi (yg dipotong kecik2 bulat2)
3 tangkai daun kari
1 cawan nestum (perisa asli kalau nak banyak pun sedap)
garam & perasa secukup rasa


CARA-CARA

1. gorengkan udang terlebih dahulu apabila dah kemerahan angkat udang & tos.
2. kemudian panas kan buttercup/majerin & masukkan bawang putih kacau hingga wangi.
3. kemudian masukkan cilipadi & daun karikacau sekali lg & taburkan garam & perasa secukup rasa.
4. setelah itu tutup api &  masukkan nestum serta gaul hingga sebati kemudian masukkan udang & kacau hingga nestum & udang sebati.
5. sudah siap untuk dihidang & dimakan dengan nasi yg panas.

SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...