I Love JB

Wednesday, 10 July 2013

Moi Ketam & Udang

Erm... dah lama x jengah dapur cik manis ni kan.. ok hari ni cik manis nak kongsi 1 resipi bubur nasi...erm... MOI KETAM & UDANG actually MOI ni adalah bubur dalam bahasa tiong hwa (hokien). Resipi ni simple tapi sangat menyelerakan... ni pun ternampak dari sorang kawan FB so ringan2 kan mulut tuk tanyakan resipi, nasib baik la dia baik hati nak share resipi jadi boleh lah cik manis kongsi ngan korang semua kan..

Thanks June Albert Fly for the recipe

Moi Ketam & Udang


Bahan-bahan





**Untuk hidangan 2 orang makan

  • 2 ekor ketam (nak lebih pun boleh bg yg suka ketam)
  • 5 / 10 ekor udang
  • 2 inci halia - diketuk
  • 1 keping sotong kering -dicuci dan di gunting halus2
  • 2 pot beras wangi masak seperti masak bubur biasa - saya gunakan beras biasa cuma tambahkan daun pandan je nak bg wangi (mesti ada bau wangi)
  • 2 sb minyak bijan
  • Bahan hiasan daun bawang hiris dan daun sop hiris
** Kalau nak ketuk bawang putih dalam 1 ulas pun boleh kalau x nak pun x per

Cara-cara





  1. Masak bubur macam biasa sampai beras kembang, setelah kembang masukkan halia+sotong kering+bawang putih (jika nak)
  2. Masak sampai mendidih dalam periuk nasi.



   3. Setelah mendidih masukkan ketam + udang gaul sampai sebati, lepas tu masukkan garam & perasa  
       biarkan sehingga mendidih lagi.
   4. Setelah mendidih masukkan minyak bijan & gaul sehingga minyak sebati dengan bubur tadi.
   5. Biarkan dalam 2 minit kemudian boleh la di hidangkan dengan taburkan daun bawang/ daun sop.
   6. Selamat mencuba

2 comments:

  1. ja... kalo nk masak bubur tu, portion air die cane?aku kalo wat mst pekat gile. kurang air kot haha

    ReplyDelete
  2. Owh aku x bgtahu ek... lupa la plak.. biasanya kalau masak bubur letak air lebih periuk tu ko kene tutup separuh jgn pekat sangat & jgn cair sangat nampak mcm berkanji pun dah ok...mcm biasa masak bubur je...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...