Bahan - Bahan
- 10 batang kacang buncis / ikut suka la nak banyak mana (dihiris-hiris macam dalam gambar)
- 6 ekor udang harimau / ikut suka nak guna udang ape (dicuci dengan asam garam)
- 1 labu bawang besar ( dihiris-hiris)
- 2 ulas bawang putih ( dihiris-hiris halus)
- 1/2 inci halia (dihiris-hiris untuk hilangkan bau hanyir udang)
- 1 batang cili merah (dihiris-hiris)
- 1 kuntum cendawan shitake (direndam biar kembang dan dihiris-hiris)
- 1 sb minyak bijan
- 3 sb sos tiram
- sedikit minyak untuk menumis
- perasa & garam
Cara-Cara
- Panaskan minyak, kemudian masukkan bawang putih dan bawang besar yang telah dihiris-hiris.
- Bila dah naik bau masukkan udang yang telah dicuci kacau rata sehingga separuh merah kemudian taburkan halia yang telah hiris-hiris tadi kemudian kacau sebati.
- Setelah sebati masukkan kacang buncis yang telah di hiris-hiris serta sos tiram dan gaul hingga sebati.
- Perasakan dengan garam dan serbuk perasa (agak2 je la) dan gaul.
- Kemudian masukkan cendawan shitake dengan cili merah yang dihiris-hiris serta tuang kan minyak bijan dan gaul sampai rata dalam masa 1 minit kemudian tutup api.
- Sudah boleh dihidangkan dengan lauk yang lain.
Selamat Mencuba
No comments:
Post a Comment