ASSALAMUALAIKUM,…
Ok kali ni resipi agak mudah & simple je… kalau nk dijadikan
cerita resipi adalah antara masakan kesukaan aku N my best friend Ms Lulu (opismate
aku), memandangkan kitaorg 2 org ni memang terlalu minat ngan kentang
maka tercipta la resipi ni… hihihi sebenarnya masa kawan aku ni bunngkus
makanan nasi lauk dia (lauk makanan cina), aku terpandang
ngan lauk ni so aku pun tanya la dia ape benda tu.. then dia cakap ni la KENTANG KICAP… aku x rasa pun lauk tu
.. aje giler aku nak rasa sah2 lauk tuu NON
HALAL kan.. so Cuma pandang2 je la.. sambil mintak resipi dr kawan cina aku
ni… bila dia bercerita rupanya sangat la simple N easy lauk ni rupanya… tapi aku buat ikuut tekak & citarasa
aku men ubah2 je.. Jom kita jengah resipi ni k…
BAHAN-BAHAN
4 BIJI KENTANG (DIPOTONG SEPERTI DI DALAM GAMBAR& REBUS
SEKETIKA SEPARUH MASAK)
3 ULAS BAWANG PUTIH (DICINCANG HALUS)
1 SB KICAP SOYA CAIR
1 SB KICAP PEKAT (YG MANIS)
3 SB SOS TIRAM
1 SB SOS TOMATO (KALAU NAK RASA SIKIT PEDAS LEH TUKO NGAN
CILI SOS)
1 SK MINYAK BIJAN
4 SB MINYAK MASAK
CARA-CARA
1. Panas kan
minyak , kemudian masukkan bawang putih yang di cincang halus & tumis
hingga naik bau.
2. Setelah naik
bau (jgn
sampai bawang hangus plak api kene slow), masukkan kentang & kacau.
3. Kemudian masukkan
kicap cair soya, kicap pekat,sos tiram, sos tomato kacau sebati,
(kalau pekat masuukkan sedikit air, sikit je).
4. Setelah mendidih
masukkan minyak bijan & kacau hingga sebati , setelah sebati tutup api
& boleh di makan.
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment