kari sardin |
Bahan – Bahan
2 biji bawang merah (dihiris-hiris) *
2 ulas bawang putih (dihiris-hiris) *
2 inci halia (diketuk) *
2 batang serai (diketuk) *
2 keping asam keeping
2 biji kentang (diptong)
2 biji tomato (dipotong2)
Kayu manis+bunga lawang (3 sekawan) *
3 tangkai daun kari
1 paket rempah kari ikan (yg kecik tu) (campurkan
dengan air jadikan pes)
1 tin besar sardin (x kisah la jenama ape)
1 cawan santan (aku guna santan kotak brand KARA)
1 cawan air
Garam & serbuk perasa secukup rasa
hahaha.. tag harga masih ada lg kat paket rempah tu |
Cara-cara
1. Panas kan
minyak tumiskan bahan yang bertanda *
serta daun kari & serai kacau hingga naik bau.
2. Bila bau
dah naik masukkan pes kari tadi kacau hingga pecah minyak.
3. Apabila
sudah pecah minyak masuk kan 1 cawan air kacau hingga sebati.
4. Kemudian masukkan
kentang masak & santan kotak (santan kotak tu boleh ditambah air 1 kotak
lg sebab santan KARA pekat)& masukkan garam & serbuk perasa
serta asam keping kacau & biarkan masak.
5. Setelah mendidih
(pastikan
santan x pecah) masukkan tomato & sardine bersama sos kacau
perlahan & biarkan mendidih.
6. Setelah mendidih
tutup pai boleh la dihidangkan dengan nasi panas / makan dengan roti canai
segera/ lempeng
Selamat mencuba…….
hmmmm dappp nyeeeeee
ReplyDeletece try wat... makan ngan lempeng sedapppp
ReplyDelete