Sotong Masak
Hitam
Kalau yang tak tahu semua mesti kata eeee…. dengan rupa yang hitam.. Actually
ni lah makanan orang Joho.. sape2 yang dok Joho atau memang org Joho mesti tau
punyalah…
Sekarang aku nak share resepi Sotong Masak Hitam dengan semua
follower dan yang bukan asal Joho… Jom kita try masakan Joho..
Bahan-Bahan
1 kg sotong (dicuci dan jangan
buang dakwat sotong tu tos betul2 hingga tidak ada air)
2 btg serai (diketuk)
1 inci Halia*
1 inci kunyit*
1 biji bawang besar / 6 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 sk lada hitam*
5 biji cili padi (optional aku
suka potong lada merah)
sedikit air asam
5 sb Minyak untuk menumis
garam dan serbuk perasa
P/s bahan
bertanda * hendaklah di tumbuk
Cara-cara
1.
Panaskan minyak masukkan serai yang di titik dan bahan bertanda * tumis hingga wangi.
2.
Kemudian masukkan
sotong tadi (masukkan badan sotong
dahulu) kacau sebati.
3.
Selepas tu masukkan kepala sotong dan gaul pecahkan
dakwat sotong gaul sampai kaler hitam sebati.
4. Setelah itu
masukkan perahan air asam gaul dan biarkan sehingga sedikit kering.
5. Setelah kering
masukkan garam dan serbuk perasa serta hirisan lada merah gaul hingga sebati.
6. Apabila semua
rasa dah cukup boleh lah tutup api dan hidangkan.
Selamat Mencuba…
No comments:
Post a Comment