Ni lagi 1 lauk yang dah lama aku x masak, asalnya lauk ni
jiran lama aku yang ajo cara masaknya… masa tu aku baru2 je kawin dok pun umah
sewa jadi macam2 masakan la yang aku blaja untuk hubby ku makan… anyway
sepanjang aku masak memang dia suka, lg pun Eddy ni jenis suka makan kat umah x
suka makan luar jadi nak ke tidak aku memang kene masak, (dah memang hobi aku masak well……)
Hah! Cite banyak pun x guna kan mari kita tengok resipi terung
berempah ni… sedap tau…
Bahan –
bahan
1 batang terung ungu – dipotong
maca dalam gambar
Segengam ikan bilis di cuci**
2 ulas bawang putih **
1 labu bawang besar**
1 paket rempah kari ikan (aku guna Babas sedap. Perlu dicampurkan
dengan air jadikan seperti pes.)
5 sb minyak masak
Garam+gula+serbuk perasa secukup rasa
P/s :
bahan yang bertanda ** perlu ditumbuk terlebih dahulu
Cara –
cara
1.
Panaskan minyak masak, & tumiskan bahan yang
bertanda ** kacau & masak hingga
wangi.
2. Setelah
wangi masukkan rempah kari yang telah dijadikan pes tadi, kemudian masukkan
garam+gula+serbuk perasa kacau & masak hingga pecah minyak (atau
sedikit garing).
3.
Kemudian masukkan sedikit air (supaya x kering sangat),
& masukkan terung yang telah dipotong tadi, kacau hingga terung masak.
4.
Biarkan terung masak secukupnya (jgn
terlalu lembik x sedap plak) biarkan dalam 3 minit kemudian dah boleh angkat dah…
Abaikan pinggan yang comot tu.. hehehe lupa nak lap lepas
angkat… anyway kata2 terkahir saya SELAMAT
MENCUBA…
No comments:
Post a Comment