Rasanya maca dah lama sangat x makan daging kicap ni..
tup..yup.. En. Hubby request plak nak makan daging kicap… g kedai cr bahan
terus mengadap dapur.. (masa tu baru balik keje)..
Jom r kita tengok bahan-bahan masak daging kicap
Bahan-bahan
½ kg daging lembu (dipotong kecik2 & direbus terlebih
dahulu)
2 labu bawang besar - dihiris-hiris
2 ulas bawang putih –dihiris-hiris
1 ½ inci halia – dihiris-hiris
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji cengkih
½ cawan kicap manis ABC
2 biji kentang – dipotong
dadu & digoreng terlebih dahulu
Garam & serbuk perasa secukup rasa.
5 sb minyak masak
Cara-cara
1.
Panaskan minyak & tumiskan pekakas tumis tadi (kayu
manis+bunga lawang+cengkih) , halia, bawang putih, bawang besar kacau
hingga wangi.
2.
Setelah wangi masukkan daging yang telah di rebus
tadi bersama dengan air rebusan, biarkan hingga mendidih.
3.
Setelah mendidih masukkan kicap, garam, serbuk
perasa kacau & masak hingga kicap sebati dengan daging & masak sehingga
sedikit pekat.
4.
Setelah kuah menjadi pekat masukkan kentang yang
di potong dadu tadi & kacau hingga sebati & biarkan dalam 3 minit kemudian
boleh la angkat untuk di hidangkan.
5.
Selamat
Mencuba…
No comments:
Post a Comment