I Love JB

Wednesday, 16 January 2013

Daging Kicap


Rasanya maca dah lama sangat x makan daging kicap ni.. tup..yup.. En. Hubby request plak nak makan daging kicap… g kedai cr bahan terus mengadap dapur.. (masa tu baru balik keje)..

Jom r kita tengok bahan-bahan masak daging kicap


Bahan-bahan

½ kg daging lembu (dipotong kecik2 & direbus terlebih dahulu)
2 labu bawang besar - dihiris-hiris
2 ulas bawang putih –dihiris-hiris
1 ½  inci halia – dihiris-hiris
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji cengkih
½ cawan kicap manis ABC
2 biji kentang – dipotong dadu & digoreng terlebih dahulu
Garam & serbuk perasa secukup rasa.
5 sb minyak masak








Cara-cara

1.     Panaskan minyak & tumiskan pekakas tumis tadi (kayu manis+bunga lawang+cengkih) , halia, bawang putih, bawang besar kacau hingga wangi.
2.    Setelah wangi masukkan daging yang telah di rebus tadi bersama dengan air rebusan, biarkan hingga mendidih.
3.    Setelah mendidih masukkan kicap, garam, serbuk perasa kacau & masak hingga kicap sebati dengan daging & masak sehingga sedikit pekat.
4.    Setelah kuah menjadi pekat masukkan kentang yang di potong dadu tadi & kacau hingga sebati & biarkan dalam 3 minit kemudian boleh la angkat untuk di hidangkan.
5.     Selamat Mencuba…

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...