Entry untuk Dapur Cik Hitam Manis kali ni ye lah AYAM STIM HALIA....
sebenarnya dah lama buat ni tapi asik2 tak de masa je nak update kat blog, (asik2 sibuk je kan), yela sejak ada si kechik tu aku lebih suka luangkan masa ngan dia, so kene cr time2 agak2 free baru betul2 leh mengadap lappy kesayangan aku ni....
Ok2 cite banyak x guna dengar nama je semua sure dah terliur kan... ala simple je masakan ni... budak2 pun boleh buat, ape yang buat aku suka dengan menu kali ni sebab menu ni lebih berkhasiat berbanding lauk ayam yang lain, kalau x caya CUBE LAH!
Jom kita jengah bahan ape yang digunakan tuk buat AYAM STIM HALIA ni....
caloooooo
santek x hiasan ayam stim ni.. kan..kan.. x nampak ayam... |
BAHAN-BAHAN :
- 4 Ketul ayam jgn lupe cuci bersih2 ye..( kalau tuk makan 2 orang)
- Halia sebesar ibu jari di hiris1 halus2 ( x kisah la muda ke tua janji wangi )
- 3 ketul cendawan cina jgn lupa rendam plak pastu hiris2 mcm dalam gambar tu ( ala yang kering tu yg perlu di rendam dulu)
- garam secukup rasa.
CARA-CARA
1. Setelah ayam di cuci bersih, sapukan sedikit garam ke atas ayam ( ala mcm ki lomor garam kat ikan tu), pasti garam melekat pada ayam tadi.
2. Kemudian susun ayam di atas bekas.
3. Setelah ayam di susun, taburkan halia yang telah di hiris tadi ke atas ayam, pasti kan ayam di tutup dengan halia tadi...
4. Setelah di susun halia , boleh la susun cendawan cina seperti dalam gambar tu.
5. Setelah semua siap, boleh la masukkan dalam tempat stim tadi, (jgn lupa plak panaskan air dulu), stim selama 1/2 jam, kemudian boleh di hidangkan dengan nasi yang panas atau makan begitu saje....
Haaaa ape lagi???? cuba la try... ape rasa.. sedap dah buat sekali pasti nak buat lagi...
SELAMAT MENCUBA......
No comments:
Post a Comment