Friday, 6 April 2012
SOTONG BEREMPAH CIK SALMAH
BAHAN-BAHAN
5 ekor sotong (yg dipotong petak2 & dicarik2 nampak seperti kotak2)
2 biji tomato di potong 4
1 packet rempah kari ikan
4 senduk cili kisar ( termasuk bawang besar+bawang putih+1 inci halia)
5 sb cili sos
5 sb tomato sos
1 labu bawang besar (dihiris2)
2 btg cili hidup ( campur hijau & merah dihiris2)
garam & perasa secukup rasa.
10 sb minyak masak
CARA-CARA
1. tumis cili kisar hingga pecah minyak.
2. setelah pecah minyak taburkan rempah kari ikan & gaul....
3. setelah sebati, masukkan cili & tomato sos kacau hingga sebati.
4. kemudian masukkan sotong serta garam & serbuk perasa & biarkan hingga masak.
5. kemudian setelah sotong masak masukkan bawang & cili hidup yg telah di hiris2
6. akhir sekali masukkan tomato yg telah dipotong 4 & kacau hingga sebati.
7. siap untuk dihidang dengan nasi panas.... yummyyyy...
SELAMAT MENCUBA
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment