I Love JB

Sunday, 26 February 2012

MEE BAKSO




BAHAN-BAHAN

1 bungkus bakso
1 bungkus mee hoon (dicelur dengan air panas)
1/2 kg lemak daing yg dicampurkan dengan isi daging
3 ulas bawang putih**
3 biji bawang merah dihiris2
1 inci halia**
1/2 inci lengkuas**
1 sk biji lada sulah**
4 cawan air
1 sk serbuk lada sulah
1 kuntum daun sop & daun bawang dihiris2
bawang goreng
RM1 taugeh (yg dibuang ekor)
5 keping kobis dihiris2 halus2
4 sb minyak masak

Bahan yg bertanda ** hendaklah ditumbuk/dikisar


CARA-CARA

1. Rebus lemak daging bersama daging selama 1 jam hingga daging lembut
2. Setelah itu panaskan minyak & masukkan bawang merah yang dihiris2 sehingga wangi.
3. Kemudian masukkan bahan yg ditumbuk tumis hingga sedikit garing bersama serbuk lada sulah.
4. Setelah wangi & sedikit garing angkat & masukkan terus didalam air rebusan daging.
5. Kemudian masukkan beberapa biji bakso kedalam sup tadi masak hingga mendidih.
6. Kemudian masukkan garam & perasa secukup rasa & biarkan sehingga rasa sebati & mendidih...
7. setelah sup siap dimasak boleh la dihidangkan dengan mee hoon yg telah dicelur serta dihiaskan dengan taugeh,kobis,daun sop & daun bawang serta bawang goreng.
8. dah boleh di makan da....

SELAMAT MENCUBA.......

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...