I Love JB

Thursday, 22 December 2011

NASI AYAM CLAYPOT + SUP BEBOLA IKAN HONEY

NASI AYAM CLAYPOT yg x brapa nak claypot..




BAHAN-BAHAN NASI

1. 2 pot beras
2. 1 sudu minyak/ minyak bijan
3. 1 kiub pati ayam / stok ayam
4. 1 ulas bawang putih (dihiris2)
5. 2 inci halia (dihiris2)


BAHAN-BAHAN AYAM


1. 4 ketul ayam
2. 1 ulas bawang putih ( dicincang)*
3. 1/2 inci halia ( dicincang)*
4. 2 sudu kicap cair soya*
5. 2 sudu sos tiram*
6. 2 sudu kicap pekat*
7. 1 sudu teh lada sulah*
8. 1 pokok daun bawang ( dipotong sebesar 1 inci)
9. cendawan kering cina (direndam & di hiris2)

P/S bahan yg bertanda * diperap dengan ayam selama 2 jam sebelum masak


BAHAN-BAHAN SOS

1. 5 batang cili merah
2. 1 ulas bawang putih (digoreng)
3. 4 sudu gula pasir
4. 5 sudu sos cili
5. 5 sudu sos tomato
6. garam secukup rasa
7. 1/2 cawan air


CARA-CARA MASAK NASI

1. masak nasi mcm biasa masukkan 1 sudu minyak masak, halia, bawang putih & kiub ayam/stok ayam.
2. masak nasi mcm biasa sehingga tanak.
3. setelah nasi masak & baru kering masukkan ayam yg telah diperap & gaul sampai sebati.
4. masukkan daun badang yg telah dipotong & cendawan yg telah dihiris2
5. kacau hingga sebati & tutup periuk tekan "COOK" semula sehingga masak sekali lg...
6. dah boleh hidang dengan sup...

CARA-CARA MASAK SUP BEBOLA

1. renehkan air di dalam periuk sehingga didih
2. masukkan halia yg telah dicincang
3. masukkan 10 ketul bebola ikan & garam serta serbuk lada sulah sedikit, biarkan sehingga mendidih.
4. setelah mendidih taburkan daun bawang yg dipotong2 & boleh la di makan bersama nasi ayam....


CARA-CARA MASAK SOS NASI AYAM

1. 5 batang cili merah, 1 ulas bawang putih, 5 sudu sos cili , 5 sudu sos tomato, 4 sudu gula pasir, garam
    secukup rasa & air kemudian di kisar.
2. setelah dikisar panaskan sos di atas dapur sehingga mendidih, setelah mendidih boleh la angkat & makan
    bersama nasi + timun + tomato.


P/S Bahan hiasan timun & tomato dihiris2...

SELAMAT MENCUBA.....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...