I Love JB

Sunday, 24 November 2013

SUP KENTANG MAK NAH

Sup kentang ni peberet aku kalau tak ada lauk masauk lauk ni lawan ngan ikan goreng dan sambal belacan memang terangkat... auwwww!!! Pada bulan puasa boleh dikatakan lauk ni adalah lauk wajib bila sahur untuk kitaorg semua, arwah mak memang suka sajikan kitaorg dengan sup kentang ni.
Menu ni simple je kalau tak ada gas kat umah pun kita boleh masak guna rice cooker ok..
Jom lah kita jengah ape bahan2 yang diperlukan dalam resipi SUP KENTANG MAK NAH ni.





BAHAN-BAHAN

2 biji kentang di potong 4 ( kalau nak kurangakn atau lebihkan kentang pun boleh)
3 keping fungus hitam - direndam dengan air terlebih dahulu supaya kembang

Sebelum di rendam ( Gambar ehsan google)

Setelah di rendam dan sudah menjadi kembang ( gambar ehsan google)

10 helai Kim Cam yang telah di rendamkan dengan air terlebih dahulu

Rupa Kim Cam (gambar ehsan google)
Sedikit tahu kering & su'un - perlu direndam terlebih dahulu
2 biji telur
4 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 sb ikan bilis*
4 cawan air
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit garam/perasa

P/S : Bahan bertanda * perlu ditumbuk


CARA-CARA


  1. Panaskan minyak dan tumis bahan yang tertanda * tumis hingga wangi.
  2. Setelah wangi masukkan air & kentang biarkan sampai mendidih.
  3. Setelah mendidih masukkan fungus hitam+kim cam+su'un+tahu kering serta garam & perisa biarkan sampai mendidih.
  4. Setelah mendidih pecahkan 2 biji telur dan biarkan hingga separuh masak, setelah itu boleh lah tutupkan api dan boleh dihidangkan.


Mudahkan jadi boleh lah cuba...
SELAMAT MENCUBA


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...