Menu ni simple je kalau tak ada gas kat umah pun kita boleh masak guna rice cooker ok..
Jom lah kita jengah ape bahan2 yang diperlukan dalam resipi SUP KENTANG MAK NAH ni.
BAHAN-BAHAN
2 biji kentang di potong 4 ( kalau nak kurangakn atau lebihkan kentang pun boleh)
3 keping fungus hitam - direndam dengan air terlebih dahulu supaya kembang
Sebelum di rendam ( Gambar ehsan google) |
Setelah di rendam dan sudah menjadi kembang ( gambar ehsan google) |
10 helai Kim Cam yang telah di rendamkan dengan air terlebih dahulu
Rupa Kim Cam (gambar ehsan google) |
2 biji telur
4 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 sb ikan bilis*
4 cawan air
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit garam/perasa
P/S : Bahan bertanda * perlu ditumbuk
CARA-CARA
- Panaskan minyak dan tumis bahan yang tertanda * tumis hingga wangi.
- Setelah wangi masukkan air & kentang biarkan sampai mendidih.
- Setelah mendidih masukkan fungus hitam+kim cam+su'un+tahu kering serta garam & perisa biarkan sampai mendidih.
- Setelah mendidih pecahkan 2 biji telur dan biarkan hingga separuh masak, setelah itu boleh lah tutupkan api dan boleh dihidangkan.
Mudahkan jadi boleh lah cuba...
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment