I Love JB

Wednesday, 19 September 2012

Sayur Betik Masak Air

N3 Masakan kali ni nak cer psl betik... betik??? ala buah betik la...
Tapi kali ni kita cari betik yg x terlalu masak & x terlalu muda untuk di jadikan lauk kita hari ni...
Tak yah nak lengah2 lg jom kita tgk apekah bahan2 yang diperlukan...



Bahan-Bahan


  • 1 biji betik yg telah di potong & di hiris mcm dalam gambar tu ( betik jgn terlalu muda & jgn terlalu masak)
  • sengenggam ikan bilis (disiang buang hitam dalam dulu & di cuci)*
  • bawang besar 1 biji / bawang merah 5 biji*
  • 4 ulas bawang putih *
  • 1 inci belacan *
  • 1 sb lada hitam yang telah di tumbuk (kalau nak pedas letak lebih lada hitam)*
  • 5 tangkai cili kering di hiris2 besar / digunting 2 saje
  • 5 tangkai daun selasih (dipetik dulu kemudian cuci)
  • 1 mangkuk air
  • Garam & serbuk perisa secukup rasa.

P/s : Bahan yang bertanda * hendakla di tumbuk dahulu

Cara-cara

  1. Masukkan bahan yang ditumbuk ke dalam periuk bersama 1 mangkuk air (ikut paras periuk la)
  2. Didihkan air didalam periuk sehingga mendidih.
  3. Kemudian masukkan betik yang telah di hiris & dipotong bersama cili kering yang telah di hiris/potong.
  4. Setelah mendidih masukkan pula daun selasih serta garam & serbuk perasa. (secukup rasa)
  5. Setelah mendidih/masak tutup api & boleh la dihidangkan dengan nasi panas2.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...