Tapi kali ni kita cari betik yg x terlalu masak & x terlalu muda untuk di jadikan lauk kita hari ni...
Tak yah nak lengah2 lg jom kita tgk apekah bahan2 yang diperlukan...
Bahan-Bahan
- 1 biji betik yg telah di potong & di hiris mcm dalam gambar tu ( betik jgn terlalu muda & jgn terlalu masak)
- sengenggam ikan bilis (disiang buang hitam dalam dulu & di cuci)*
- bawang besar 1 biji / bawang merah 5 biji*
- 4 ulas bawang putih *
- 1 inci belacan *
- 1 sb lada hitam yang telah di tumbuk (kalau nak pedas letak lebih lada hitam)*
- 5 tangkai cili kering di hiris2 besar / digunting 2 saje
- 5 tangkai daun selasih (dipetik dulu kemudian cuci)
- 1 mangkuk air
- Garam & serbuk perisa secukup rasa.
P/s : Bahan yang bertanda * hendakla di tumbuk dahulu
Cara-cara
- Masukkan bahan yang ditumbuk ke dalam periuk bersama 1 mangkuk air (ikut paras periuk la)
- Didihkan air didalam periuk sehingga mendidih.
- Kemudian masukkan betik yang telah di hiris & dipotong bersama cili kering yang telah di hiris/potong.
- Setelah mendidih masukkan pula daun selasih serta garam & serbuk perasa. (secukup rasa)
- Setelah mendidih/masak tutup api & boleh la dihidangkan dengan nasi panas2.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment