I Love JB

Saturday, 3 March 2012

TOM YAM KUNG





TOM YAM KUNG


BAHAN-BAHAN UNTUK 4 ORANG

Bahan-bahan sup

2 biji bawang besar (diptong 4)
2 ulas bawang putih (diketuk)
2 batang serai ( diketuk)
1 inci halia (diketuk)
1 inci lengkuas (diketuk)
4 helai daun limau (disiat2)
6 batang cili padi (diketuk)
2 sb sos tiram
2 sb sos ikan
5 sb pes tom yam
2 cawan air
1/2 cawan air perahan limau nipis
1 kuntum daun ketumbar (dihiris2)
garam & perasa secukup rasa


Bahan-bahan

5 kuntum kobis bunga ( 5 kuntum tu yg dah siap potong2 kecik2)
1 btg lobak merah ( dipotong2)
2 keping kobis panjang ( dipotong2)
2 biji tomato (dipotong 4)
5 keping cendawan tiram
5 ketul ayam
5 biji fish ball (jenama KENKO)
2 keping fish cake (dipotong 4)


CARA-CARA


1. Rebus ayam bersama 2 cawan air hingga minyak ayam keluar.
2. Masukkkan bawang besar, bawang putih, halia, lengkuas, serai, daun limau, sos ikan, sos tiram, cili padi, & pes tom yam, biarkan sampai mendidih.
3. Kemudian masukkan pes air limau , garam & serbuk perasa , kacau hingga sebati kemudian masukkan kobis bunga, lobak merah,kobis panjang, tomato, cendawan tiram, fish ball & fish cake biarkan sampai mendidih.
4. Setelah mendidih tutup api terus taburkan daun ketumbar.
5. Siap dihidang untuk makan...


SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...