Saturday, 3 March 2012
TOM YAM KUNG
TOM YAM KUNG
BAHAN-BAHAN UNTUK 4 ORANG
Bahan-bahan sup
2 biji bawang besar (diptong 4)
2 ulas bawang putih (diketuk)
2 batang serai ( diketuk)
1 inci halia (diketuk)
1 inci lengkuas (diketuk)
4 helai daun limau (disiat2)
6 batang cili padi (diketuk)
2 sb sos tiram
2 sb sos ikan
5 sb pes tom yam
2 cawan air
1/2 cawan air perahan limau nipis
1 kuntum daun ketumbar (dihiris2)
garam & perasa secukup rasa
Bahan-bahan
5 kuntum kobis bunga ( 5 kuntum tu yg dah siap potong2 kecik2)
1 btg lobak merah ( dipotong2)
2 keping kobis panjang ( dipotong2)
2 biji tomato (dipotong 4)
5 keping cendawan tiram
5 ketul ayam
5 biji fish ball (jenama KENKO)
2 keping fish cake (dipotong 4)
CARA-CARA
1. Rebus ayam bersama 2 cawan air hingga minyak ayam keluar.
2. Masukkkan bawang besar, bawang putih, halia, lengkuas, serai, daun limau, sos ikan, sos tiram, cili padi, & pes tom yam, biarkan sampai mendidih.
3. Kemudian masukkan pes air limau , garam & serbuk perasa , kacau hingga sebati kemudian masukkan kobis bunga, lobak merah,kobis panjang, tomato, cendawan tiram, fish ball & fish cake biarkan sampai mendidih.
4. Setelah mendidih tutup api terus taburkan daun ketumbar.
5. Siap dihidang untuk makan...
SELAMAT MENCUBA
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment